„Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”

Vera Ionescu
4 Min Read

Studenţi de la arhitectură sunt prezenţi, în această perioadă, în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Ei studiază potenţialul de dezvoltare durabilă, culturală şi turistică, al comunei Balta şi continuă procesul de construire al ecomuzeului.
Aceasta, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Şcolii de vară „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”, care a început pe 19 august.

Reprezentanţii comunităţii locale sunt invitaţi la discuţii despre implicare şi dezvoltare şi la proiecţii de film care investighează specificul României rurale, spun reprezentanţii asociaţiei MAIE, organizatorii proiectului.

„Pe parcursul celor două ateliere organizate în cadrul şcolii de vară, studenţii vor participa la procesul de dezvoltare al ecomuzeului, un instrument care aparţine comunităţii locale şi prin care este controlat procesul de schimbare şi modernizare, vor fi implicaţi în restaurarea şi reconversia unei clădiri, vor documenta tehnicile de construcţie şi de renovare actuale şi vor documenta istoriile sociale ale localnicilor care şi-au câştigat existenţa din minerit.
Activităţile şcolii de vară sunt coordonate de către membrii echipei multidisciplinare formată din: Alexandra Mihăilciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca-Maria Bălşan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (arhitect), Ana Dora Matei (arhitect) şi alţi experţi din domenii complementare”, arată reprezentanţii Asociaţiei.
Potrivit acestora, în prima zi de activităţi, studenţii împreună cu echipa de proiect au derulat o vizită de documentare în satul Balta, urmată de discuţii pe tema specificului arhitectural local şi soluţiile potrivite pentru amenajarea interioarelor – mobilierul, elementele de decor şi materialele de lucru necesare – iar în zilele următoare, ca parte practică, studenţii vor crea, în echipe, schiţe de design de mobilier în acord cu specificul local şi vor începe producţia obiectelor de design contemporan inspirat din tradiţional.
„Pe 24 august, la Căminul Cultural din Costeşti, şi pe 25 august, la Şcoala din Balta, de la orele 20:00, vor fi proiectate, cu sprijinul One World la Şcoală, două producţii cinematografice româneşti care explorează temele vieţii rurale: „Planeta Petrila” (regia Andrei Dăscălescu, România, 2016) şi „Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia Şerban Georgescu, România, 2016). Intrarea este liberă.
Anca Majuru va discuta cu participanţii despre „Importanţa patrimoniului construit”, iar Raluca Petrenel (WWF) despre „Importanţa patrimoniului natural pentru dezvoltare”. Studenţii vor avea prilejul să descopere potenţialul de valorificare al patrimoniului natural din regiune, cu ocazia vizitei la Peştera Topolniţa, una dintre cele mai complexe peşteri din România şi a doua ca mărime din ţară.
În cadrul atelierului de documentare, pornind de la rezultatele studiilor anterioare şi a ghidurilor de bună practică dezvoltate la şcoala de vară, studenţii vor realiza o cercetare sociologică pe teren, sub îndrumarea antropologului Andrei Mihail şi a arhitecţilor Alexandru Vasiliu, Alexandra Anastasiu, Ana-Dora Matei şi în colaborare cu reprezentanţii comunităţii locale. Cercetarea va urmări documentarea istoriilor sociale ale localnicilor care şi-au câştigat existenţa din minerit şi investigarea tipurilor de materiale utilizate în renovarea construcţiilor vechi şi în proiectarea celor noi, precum şi motivaţia de selectare a diferitelor materiale. Rezultatele cercetării despre materialele de construcţie vor fi folosite în realizarea ghidului de bune practici realizat de Irina Nemţeanu şi Alexandra Anastasiu”, mai arată reprezentanţii Asociaţiei MAIE.

Echipa Asociaţiei MAIE, iniţiatorul şcolii de vară „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi”, are în derulare şi o video-documentare a poveştilor din Balta, prin observarea băltenilor de toate vârstele. Filmul documentar va fi lansat în toamna anului 2019.

Distribuie acest articol