Producătorii doljeni pot solicita atestarea de produse tradiţionale online. Aceasta, prin intermediul aplicaţiei CPAC (catalogul produselor alimentare certificate). Doljul are deja înregistrate pe această platformă trei produse tradiţionale.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Dolj au transmis că pentru a facilita depunerea şi a uşura munca producătorului, există posibilitatea de a depune online dosarul/documentaţia privind atestarea de produse tradiționale.
Ghidul cu procedura de depunere online este de acum disponibil la adresa https://www.madr.ro/docs/ind-alimentara/2019/ghid-depunere-online-produse-traditionale.pdf.
„Este relativ simplu de urmat procedura: se face un cont pe site-ul CPAC cu o adresă de email disponibilă şi se încarcă documentele pe o platformă, urmând ca reprezentanţii de la Direcţia pentru agricultură judeţeană pe raza căreia se depune dosarul să contacteze producătorul în cel mai scurt timp posibil.
Produsele atestate la nivelul judeţului Dolj se află deja pe aplicaţia CPAC (catalogul produselor alimentare certificate): burtican de mangaliţă, piept oltenesc de mangaliţă şi cârnaţi trandafiri de mangaliţă”.
Pe lângă acestea, se aşteaptă certificate şi pentru produse din carne de oaie, din lapte sau din categoria conservelor de toamnă.
„Urmează să fie atestate produse din lapte (iaurt, brânză), produse din carne de oaie (Giurgița), murături și zacuscă (Desa). Certificatele sunt de <<produs atestat tradițional>>”, au precizat reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj.
Aplicația CPAC pentru telefon are următoarele funcţionalităţi: vizualizare listă cu toate produsele atestate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare și contact direct din aplicație, căutare în lista de atestate a producătorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit județ sau pe o anumită rază, în funcție de tipul atestatului și categoria de produs, citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii produs.
Lapte covăsit de Ciuperceni, pe listă
Între altele, Doljul ar urma să aibă, ca produs atestat tradiţional, laptele covăsit de Ciuperceni. Eli Dinuţ este cea care se ocupă, ea povestind pentru ziarulagricol.ro, că rețeta laptelui covăsit din zona Ciuperceni este una tradițională, așa cum făcea bunica ei. Familia Dinuţ are 120 de vite de rasă, iar pentru a valorifica laptele Eli Dinuț a învățat de la bunica ei cum se face laptele covăsit, cu maia de casă.
Fără aditivi și fără conservanți, doar cu lapte din abundență și secretul din maia, iaurtul rezultat este un produs excelent ca gust și consistență, apreciat de toți cei din zonă, scrie ziarulagricol.ro.
„Facem laptele covăsit așa cum am învățat de la bunica mea, rețeta este una tradițională, în care am pus mult suflet. Mai avem încă puțin, cam 40% până ce produsul nostru va fi atestat ca unul tradițional. (…) Momentan, suntem la stadiul de pregătire a locației de producere, de aceea nu putem vinde decât local. Produsele noastre sunt foarte apreciate în zonă și toți cei care cumpără spun că gustul este același cum făceau și bunicile noastre”, a spus Eli Dinuț, în această vară, pentru sursa citată.
Sursa citată mai arată că pentru a-și valorica produsele, Eli Dinuț folosește carnetul de producător, pentru bunătățile din lapte, brânză sau iaurt.