joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Europol despre cazul Dioști: Colegii nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală

Reprezentanții Sindicatului Europol iau apărarea polițiștilor din Coșoveni și Dioști, după ce o adolescentă și tutorele legal al acesteia au acuzat că agenții nu au luat măsuri împotriva unui tânăr care i-a agresat.
„Am dori să începem prin a spune că fiecare instituție, în parte, are oameni profesioniști și oameni mai puțin pregătiți profesional/uman. Desigur, opinia publică și mass-media aleargă după senzațional, urmărind adesea să reliefeze faptele negative”, își încep cei de la Europol pledoaria.
Aceștia explică faptul că după apelul făcut de adolescentă la 112, la fața locului s-a deplasat patrula de serviciu „la acel moment, pe întreaga rază de competență a Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, deplasarea la locul indicat efectuându-se de la peste 35 km distanță, și nu de la Postul de Poliție Dioști, așa cum fals s-a lăsat să se înteleagă”.
Reprezentanții Sindicatului Europol mai susțin că în momentul primirii apelului pe 112, polițiștii din Coșoveni erau implicați într-un alt caz și de aceea au ajuns după o oră și jumătate, cum victimele au reclamat.
„După ce au ajuns la fața locului și au efectuat verificări preliminare, conform competențelor ce le revin, colegii au îndrumat persoana în cauză să depună plângere penală împotriva persoanei la care a făcut referire, acest lucru fiind posibil a fi făcut la sediul Postului de Poliție Dioști, colegii din patrulă nefiind lucrători ai acelui post și neavând posibilitatea, la fața locului, de a înregistra o astfel de sesizare, din punct de vedere procedural”, arată Europol.
Reprezentanții sindicatului mai spun că victimele nu au depus nicio plângere, nici la Dioști, nici la Coșoveni: „Ținem să precizăm faptul că de la data primului apel la 112, 04.07.2019, și până la 23. 07. 2019, colegii de la Postul de Poliție Dioști sau din cadrul Secției nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, nu au avut înregistrată, din partea fetei, o plângere penală, în baza căreia să poată efectua demersurile necesare unei anchete. Abia la data de 23.07.2019 a fost primită, prin declinare, o plângere înaintată de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova către Secția nr. 4 Poliție Rurală Coșoveni, care conform procedurilor au transmis-o mai departe către lucrătorii Postului de Poliție Dioști, pentru verificări și soluție legală”.
Europol adaugă: „Desigur, așa cum am spus la începutul textului, există lacune, există sincope legislative, există indiferență în acest sistem, ca în multe altele, există lipsuri logistice, profesionale, există lipsă de proceduri și pregătire tematică și lista poate continua. Însă, nu trebuie să blamăm public, un întreg sistem, un întreg aparat al unei secții de poliție, doar pentru că nu există toate informațiile necesare”.
Sindicaliștii fac apel la mass-media: „Haideți să reformăm împreună sistemul, dacă este greșit și cu siguranță sunt greșeli de functionare în parametrii normali, legali, umani, decenți, însă trebuie să și apărăm și să spunem lucrurilor pe nume, acolo unde este cazul”.
Reamintim că tânărul din Dioști acuzat că și-a agresat fosta iubită, în vârstă de 16 ani, a fost reținut, luni, pentru 24 de ore. Ulterior, magistrații au decis că nu este cazul să rămână după gratii și l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj a dispus efectuarea unei anchete la Poliţia Dioşti, după ce adolescenta de 16 ani a reclamat faptul că a fost ameninţată de fostul iubit, care ar fi şi intrat cu forţa în curtea ei, iar poliţiştii nu au făcut nimic.
Fata şi tutorele ei legal au povestit, pentru jurnaliştii de la Libertatea, că poliţiştii i-au luat tot pe ei la rost pentru că au sunat de prea multe ori la 112: „Polițiștii erau supărați că am sunat de două ori. Se răsteau la mine: vrei să îți dăm amendă? De ce suni de două ori?”, a spus adolescenta.
Fata ar fi avut o relaţie cu tânărul de 22 ani, dar pentru că el a devenit gelos şi, spune ea, o bătea, a decis să se despartă de acesta. Atunci a devenit şi mai violent. La un moment dat, povesteşte tutorele legal al tinerei, a intrat în curtea lor. Bărbatul spune că tânărul l-a lovit cu un par: „Avea un briceag și un par, era îmbrăcat în negru. A încercat să spargă ușa cu parul, dar n-a rupt decât clanța. Apoi m-a atacat pe mine cu parul. Am avut noroc, doar mi-a șters fruntea. M-a lovit însă peste spate și peste picioare”.
Mai mult, tutorele fetei spune că poliţiştii nu au întocmit proces verbal, iar după trei zile, agresorul ar fi încercat să intre din nou în curtea în care locuieşte fata. Poliţia a fost sunată din nou, dar de atunci nu ar fi fost luate măsuri.
„Având în vedere faptul că au fost semnalate şi alte aspecte referitoare la conduita poliţiştilor care au intervenit la eveniment, în cauză, conducerea inspectoratului a dispus deplasarea la Postul de Poliţie Dioşti a şefului de secţie şi a unei echipe de control, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, care va verifica toate aspectele sesizate. Urmează ca, în funcţie de rezultatul verificărilor, să fie dispuse măsurile legale. De asemenea, precizăm faptul că, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj au fost realizate în mod constant instruiri cu privire la modul de intervenţie la evenimente. Comportamente precum cele prezentate nu sunt tolerate la nivelul instituţiei noastre, urmând a fi dispuse măsuri drastice, în situaţia în care acestea se adeveresc”, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj.

Europol despre cazul Luizei Melencu

Reprezentanții Sindicatului Europol au făcut precizări și cu privire la modul de acționare al polițiștilor din Coșoveni în cazul dispariției Luizei Melencu, fata de 18 din Dioști, Dolj, despre care caracaleanul Gheorghe Dincă spune că a ucis-o.
„În cazul dispariției Luizei Melencu, colegii de la Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni, au înregistrat, inițial, o plângere din partea familiei privind dispariția fetei, ulterior efectuând cercetări specifice, a doua zi au schimbat încadrarea mergând pe încadrare la infracțiunea de lipsire de libertate, pentru a putea efectua o investigație mai amplă, în sensul în care au solicitat, imediat, sprijinul Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova, reușind să identifice locații, numere de telefon, într-un timp foarte scurt. Au fost efectuate mai multe cercetări sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dosarul fiind în evidențele Secției aproximativ 40 zile, însă nu au putut fi evidențiate probe relevante pentru interesul dosarului. După acestă perioadă dosarul a fost declinat către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la solicitarea acestora, pe motiv că este de competența lor și au la dispoziție tehnică și resurse suficiente pentru a soluționa cazul. Cât timp dosarul a stat, în lucru, la colegii de la Secția Rurală de Poliție Coșoveni, aceștia nu au avut la dosar informații despre autoturismul Renault, care ulterior a apărut în dosarul aflat în instrumentarea procurorilor DIICOT”, arată reprezentanții sindicatului.
Aceștia mai menționează că „Secția de Poliție Rurală nr. 4 Coșoveni arondează 10 comune, 20 sate, 90 km de drum european, având o rază întinsă de competență și ca și în cazul altor subunități de poliție, resursă umană și logistică insuficientă, atât în aparatul secției cât și la posturile de poliție comunală din subordine. În fiecare tură de serviciu există 1, maxim 2 patrule de poliție, ce efectuează patrulă intercomunală, intervin la apelurile sesizate prin SNUAU 112 și cele sesizate pe telefonul secției (peste 15-20 pe fiecare tură), lucrează în dosarele penale și lucrările pe care le au înregistrate la nivelul subunității”.

Anchetatorii încă încearcă să afle ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Gheorghe Dincă i-a dus într-o pădure de lângă Caracal, unde, în ultimele zile au fost găsite mai multe rămășițe umane.
„În urma cercetării la fața locului efectuate în cursul zilei de astăzi, la locul mai sus menționat, după cernerea cenuşei, au fost identificate și alte fragmente osoase și dinți. Menționăm că, medicii legiști aflați la fața locului au concluzionat faptul că, resturile de fragmente osoase examinate sunt cu cea mai mare probabilitate de natură umană”, a anunțat marți DIICOT.
Rămășițele umane găsite urmează a fi expertizate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica