Cea de-a VII-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură ”Drumuri Brâncușiene”, eveniment organizat de Casa de Cultură ”Traian Demetrescu” Craiova a luat startul joi. Timp de o lună, în parcarea Centrului Multifuncțional din oraș, șase sculptori vor lucra în marmură opere de artă. Sculpturile realizate vor fi amplasate în zona Sălii Polivalente și a Stadionului ”Ion Oblemenco”. Pentru multe dintre cele realizate în cadrul edițiilor anterioare ale simpozionului, sculpturi care zac în parcarea Centrului Multifuncțional, autoritățile spun că au găsit acum locurile în care să le amplaseze.
Simpozionul de anul acesta are ca temă Sportul, expresivitatea mișcării. Cinci sculptori din patru țări participă la acesta: EMILIAN POPESCU din Romania, cu lucrarea „Flacăra eternă”, PETRE VIRGILIU MOGOȘANU din România, cu lucrarea „Volumes and Trajectories”, MARINO DI PROSPERO din Italia, cu lucrarea „Spatial Contortion”, FERHAT OZGUR GOREL, reprezentând atât Turcia cât și Georgia, cu lucrarea „The Shadow Player” și MILTON GRAVIDIA, din Ecuador cu lucrarea „Organic Geometry”. Participanții și lucrările au fost selectați de un juriu format din specialiști în domeniu și directori ai unor instituții de cultură locale.
„Anul acesta se va derula cea de-a șaptea ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură Drumuri Bâncușiene. Este un proiect care s-a bucurat de succes în fiecare an și a oferit comunității lucrări valoroase, valori care cresc în fiecare an prin dificultatea temelor propuse. Anul acesta, ne-am gândit la o temă de interes general, sportul. Misiunea noastră este să realizăm un ansamblu sculptural pe care să îl amplasăm în proximitatea Sălii Polivalente Craiova și a Stadionului Ion Oblemenco”, a declarat Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură ”Traian Demetrescu”.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat: „Există deja o tradiție, în Craiova. În fiecare vară, în perioada caldă a anului ne întâlnim la această tabără de sculptură. Tema de anul acesta, sportul, are o conotație foare importantă pentru că anul acesta, la Gala Premiilor AMR, noi vrem să candidăm pentru titlul „Cel mai bun oraș al anului” din punct de vedere al acestui domeniu, sport-cultură. Tocmai în cadrul acestei tabere se îmbină arta, sculptura cu sportul. Succes participanților și felicit organizatorii”.
Lucrări realizate anterior în cadrul Simpozionului zac încă în parcarea Centrului Multifuncțional din Craiova. Acum s-ar fi găsit soluții pentru ele.
”Da, cred că o să intre și pe esplanada aceasta, tocmai de aceea stau aici, dar și pe esplanada care se reabilitează acum în stânga parcării subterane și unde o să fie amplasate statuile personalităților și probabil că vor fi îmbinate”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
La rândul său, Remus Vlăsceanu, directorul Casei de Cultură ”Traian Demetrescu” din Craiova a precizat: ”Am vorbit cu doamna Delia Ciucă (n.r. director Direcția Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova) acum câteva minute și spunea că va folosi una dintre lucrările de anul trecut pentru a marca anul acesta, după cum știm, cei 30 de ani de la Revoluție, va fi amplasată undeva în spatele teatrului național”.