sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Colectarea selectivă, o nebuloasă pentru Primăria Craiova

Din nou, Primăria Craiova ocolește subiectul în răspunsul la întrebările transmise în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. La solicitările de informații privind procesul de colectare selectivă a deșeurilor pe patru fracții, care este (atenție!) obligatorie începând cu data de 1 iulie 2019, municipalitatea ne spune doar că „a demarat un proiect-pilot pentru achiziția de module platformă supraterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor”. Deși am întrebat clar când vor beneficia craiovenii de containere distincte pentru colectarea selectivă la ghenele de gunoi din cartiere, Primăria nu este capabilă să dea un răspuns concret și ne amețește cu același reper temporal inexact care surprinde propria sa incompetență și nesiguranță : „în perioada imediat următoare”.

La întrebarea privind momentul când craiovenii care locuiesc la case vor beneficia de saci sau pubele de gunoi diferențiate, Primăria face literatură, povestindu-ne despre alt proiect-pilot privind informarea acestora despre colectarea selectivă, subliniind eforturile făcute și lăudându-se cu creșterea cantității de deșeuri reciclate. Însă omite să ofere un răspuns la întrebarea noastră. Primăria nu pare să știe ce înseamnă obligativitatea legii. Ne povestește despre proiecte-pilot ca și când colectarea selectivă ar fi opțională, iar municipalitatea ar face campanii proactive. În fapt, Primăria nu știe când va fi gata să implementeze niște măsuri necesare deja conform legii !

Legea nr. 31/2019, care obligă la colectarea selectivă, prevede amenzi de la 1000 la 2000 de lei pentru cetățenii care nu o respectă. Cum să o respecte, însă, cetățenii, dacă Primăria nu le pune la dispoziție mijloacele necesare ?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este de mirare că o parte covârșitoare din craioveni nici măcar nu au auzit despre prevederile acestei legi, din moment ce oficialii urbei se fac că plouă și ne vorbesc despre proiecte-pilot în condițiile în care toată strategia de implementare a măsurilor necesare pentru colectarea selectivă trebuia pusă la punct de mult.

Așa cum am mai spus, în Craiova, Primăria este prima care nu respectă legea. Și, mai mult de atât, ne servește literatură ieftină când funcționarii sunt trași de mânecă. Vi-l mai amintiți pe Trahanache al lui Caragiale, cu „aveți puțintică răbdare” ?
Trăim într-un oraș condus de o administrație creionată după cuvintele sale, deloc preocupată de ecologie și de sănătatea oamenilor. Dar mediul înconjurător mai are răbdare?

av. Lucian Săuleanu

Politica