Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, doi hunedoreni și un brăilean la pedepse cuprinse între 3 ani și 6 luni închisoare cu executare și 1 an cu suspendare pentru furturi din bancomate. Cei trei au fost prinși în flagrant în octombrie 2017, când încercau să spargă bancomatul unei bănci de pe Calea București din Craiova. Oamenii legii au stabilit că cei trei suspecți au forțat zece bancomate din Craiova și Filiași. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Reamintim că, în luna octombrie 2017, polițiștii craioveni anunțau că reprezentanții unor bănci s-au plâns că persoane necunoscute au forțat mai multe bancomate pentru a fura bani.
„În perioada 2-16 octombrie, polițiștii doljeni au fost sesizați de către reprezentanții mai multor unități bancare cu sucursale în Craiova și Filiași, cu privire la faptul că persoane necunoscute, prin forţarea fantei de eliberare numerar, au încercat să sustragă sume de bani din bancomate. Astfel, în această perioadă, zece bancomate au fost forțate, în toate cazurile, oamenii legii întocmind dosare de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat”, au explicat reprezentanții IPJ Dolj.
După primele cercetări, oameni legii au stabilit că hoții foloseau o metodă simplă și eficientă pentru a scoate bani din bancomate: forțau fanta prin care bancomatul eliberează numerarul, iar cu ajutorul unor tije și sârme trăgeau câte bancnote puteau apuca.
Suspecții comiterii faptelor au fost prinși pe 19 octombrie 2017, seara, în centrul municipiului Craiova, după ce dăduseră lovitura la un bancomat și „operau” altul. Este vorba de Daniel Codreanu, de 21 de ani, din Brăila, Moise Țală, de 27 de ani, și Aurel Stănescu, de 60 de ani, ambii din Vulcan, județul Hunedoara. Cei trei au fost prinși în flagrant de ofițerii Serviciului de Investigații Criminale, „imediat după ce au acționat asupra unui bancomat amplasat pe Calea Bucureşti, cu un dispozitiv confecționat artizanal, introducându-l în fanta de eliberare numerar, cu scopul de a sustrage bani”, după cum au mai precizat reprezentanții IPJ Dolj.
În urma anchetei, polițiștii au stabilit că cei trei suspecți sunt autorii spargerilor de bancomate comise între 2 și 16 octombrie în Craiova și Filiași. Ancheta în acest dosar a fost preluată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj care, după audieri, a dispus reținerea celor trei suspecți pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Daniel Codreanu, Moise Țală și Aurel Stănescu urmează să fie duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Cei trei bărbați au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și furt calificat, iar la sfârșitul săptămânii trecute judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunțat sentința. Toți trei au fost achitați pentru infracțiunea de constituirea de grup infracțional organizat, fiind condamnați doar pentru furt, unul la închisoare cu executare, iar ceilalți doi la pedepse cu suspendare și muncă în folosul comunității: „1. Achită pe inculpatul Stănescu Aurel pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Condamnă pe inculpatul Stănescu Aurel, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Stănescu Aurel, perioada reţinerii şi arestării preventive, de la 19.10.2017, la zi şi menţine starea de arest preventiv. 2. Achită pe inculpatul Codreanu Florin Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Condamnă pe inculpatul Codreanu Florin Daniel, la pedeapsa de 1 an închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. (…) Inculpatul va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, la Primăria Municipiului Brăila, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Brăila. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Codreanu Florin Daniel perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu de la 19.10.2017, la zi şi constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu, luat faţă de acesta. 3. Achită pe inculpatul Ţală Mihai Moise pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Condamnă pe inculpatul Ţală Mihai Moise, la pedeapsa de 1 an închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani (…) Inculpatul va presta pe parcursul termenului de încercare o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, la Primăria Oraşului Vulcan, sau la o altă instituţie din comunitate, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Hunedoara. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Ţală Mihai Moise perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu de la 19.10.2017, la zi şi constată încetată de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu, luat faţă de acesta. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în hotărârea instanței.
Cei trei nu sunt la primele fapte de acest gen. Au fost condamnați și de Tribunalul Gorj, printr-o hotărâre rămasă definitivă la Curtea de Apel Craiova, pentru furturi de la bancomate din Târgu Jiu.