sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ministerul Sănătății cere intensificarea dezinsecțiilor

Ministerul Sănătăţii cere autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice dezinsecţia în localităţi şi recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu virusul West Nile, transmis prin înţepăturile de ţânţari.
Nu mai puţin de 43 de specii de ţânţari au fost semnalate în România, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, scrie Adevărul.
„Virusul este adus în Delta Dunării, dar şi în alte zone umede, de păsările migratoare sosite din Africa”, spun specialiştii. Din cauza faptului că Primăria Capitalei a început tratamentele de dezinsecţie specifice abia la jumătatea lunii iunie, Capitala se confruntă cu o adevărată invazie de ţânţari.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Potrivit reprezentanţilor ministerului Sănătăţii, semnele infectării cu virusul West Nile sunt febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, iar persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la cel mai apropiat cabinet medical. Totuşi, potrivit sursei citate, aproximativ 80% dintre persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome.
Potrivit medicilor anul acesta nu au fost semnalate cazuri de infecţie cu virusul West Nile, însă anul trecut au fost înregistrate 21 de decese cauzate de acest virus.

Politica