“E invazie de ţânţari”. Deşi reprezentanţii Salubrităţii spun că au făcut mai multe dezinsecţii în Craiova, ţânţarii continuă să terorizeze locuitorii din mai multe zone ale oraşului. Probleme sunt şi în judeţ.
„E invazie de ţânţari. Nu ştim ce să mai facem. Şi sunt şi foarte nevorşi, agitaţi”, spune un bărbat.
O femeie reclamă: „Noi ca noi, dar copiii. S-au umplut de bube. Dacă te mişti continuu nu e rău. Dacă stai pe loc e prăpăd. Nu se poate sta afară seara”.
Pe lângă disconfortul provocat de înţepătură, medicii atrag atenţia asupra riscului infectării cu virusul West Nile, transmis de anumiţi ţânţari.
„Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţînţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar”, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Din fericire, copii cu vârsta sub 15 ani nu sunt afectaţi.
Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West – Nile,
Reprezentanţii DSP Dolj spun că pentru prevenirea infecţiei cu virusul West Nile, populaţie trebuie:
– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;
– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută;.
„În cazul în care o persoană prezintă semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical”, adaugă DSP Dolj.
Deocamdată DSP nu a raportat, în acest sezon, infectări cu virusul West Nile. Anul trecut, însă au fost oameni care şi-au pierdut viaţa.