sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Patru spitale, atacate de hackeri

SRI anunță că patru spitale sunt afectate de atacul cibernetic din București, Huși, Dorohoi și Cărbunești, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză.

Potrivit SRI, pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, ”infecția” bazându-se pe păcălirea utilizatorului: ”Cel mai probabil, infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de orice produs antivirus clasic”.

Spitalul Municipal ”Dimitrie Castroian” din Huşi a pierdut toate datele în urma atacului cibernetic din luna aprilie, chiar dacă avea sisteme de securitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unitatea medicală a recuperat parțial informațiile și au fost luate măsuri suplimentare, potrivit Mediafax.

Ministrul Sorina Pintea precizează că astfel de incidente izolate au mai existat: ”Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul ”Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost”.

Sorina Pintea spune că aceste atacuri cibernetice asupra spitalelor afectează activitatea medicală, întrucât internările se realizează cu dificultate, iar rețetele sunt eliberate cu întârziere.

Ministrul Sănătății va sesiza DIICOT, după atacurile hackerilor asupra spitalelor din Capitală, precizând că într-un caz similar din trecut, autoritățile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

Politica