sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cercetări arheologice în fundaţia unui bloc care urma să se construiască la Slatina

A vrut să construiască un bloc, dar cercetătorii au descoperit aici vestigii arheologice valoroase. Șantierul deschis de un investitor care vrea să construiască un bloc de locuințe le Aleea Viorelelor ascunde vestigii arheologice valoroase. Un grupă de cercetători a descoperit fragmente ale unor vase de ceramică vechi de peste 7.000 de ani, dar și noi dovezi care întăresc convingerea că aici a fost vatra inițială de locuire a Slatinei.

Azi, pe șantierul arheologic, nu am simțit canicula. Descoperirile ne-au adus mare bucurie, plus că am avut lângă noi oameni dragi!”, a declarat Aurelia Grosu, istoric la Muzeul din Slatina.

Cercetările au început de o săptămână.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cercetări arheologice în vatra străveche a Slatinei. Pe terasa stângă a pârâului Sopot, cartierul Crișan II, încă din neolitic s au așezat comunități umane și zona este locuită până în zilele noastre. Sub străzile pe care mergem, sub casele și blocurile in care locuim există urme consistente ale unor civilizații trecute care au îmbogățit istoria Slatinei și a țării. Săpăturile începute langa Centrul de imagistica de pe Aleea Viorelelor sunt prilejuite de construirea unui bloc de locuințe și conform legislației se impune descărcarea terenului de sarcină arheologică. Rezultatele primelor secțiuni deschise sunt promițătoare, fiind identificate urme de locuinte, vetre, gropi menajere și numeroase fragmente ceramice, aparținând cu precădere culturii Vădastra (5 500-4 500 a.Hr.). Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș, Dragoș Mandescu responsabil științific, Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu colectiv de cercetare”, spune Aurelia Grosu, istoric.

Politica