După ce liderul PNL Dolj, Ştefan Stoica, a cerut Prefectului emită ordinul de încetare a mandatelor primarilor liberali care şi-au arătat susţinerea faţă de PSD, deşi legal nu aveau de ce să-şi piardă funcţiile, Biroul Judeţean al partidului a luat decizia de a-i da afară din PNL.
„Biroul Politic Județean al PNL Dolj, întrunit în sedință vineri, 07.06.2019, în conformitate cu prevederile statutare a decis, cu majoritate de voturi, radierea primarilor Gheorghe Popa (Mischii), Safta Eugen (Sadova), Daniel Marius Cîrstianu (Radovan), Eugen Giurcă (Sălcuţa), Cristian Marius Antonie (Daneţi), Vasile Stan (Teslui), Marius Dinulescu (Catane), Florea Neacşu (Gighera) și Florel Catană (Galicea Mare) din calitatea de membri ai Partidului Național Liberal. Decizia adoptată de către forul de conducere al PNL Dolj a avut la bază susţinerea publică a unui alt partid politic şi a unei alte doctrine politice de către cei nouă primari, respectiv încalcarea Art.22, alin.2, lit.c din Statutul Partidului Național Liberal. Atitudinea afișată public și acțiunile celor menționați mai sus au constituit grave abateri de la prevederile statutare, abateri pe care PNL Dolj nu le tolerează. Înțelegem totodată, prin acesta, să tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește responsabilitatea aleșilor locali față de cetățenii care i-au votat și față de partidul pe listele căruia au fost aleși”, se arată într-un comuicat de presă al PNL Dolj.
În acelaşi comunicat, reprezentanţii PNL fac referire la solicitarea făcută către Prefect şi insistă asupra faptului că acesta ar fi trebuit să ia măsuri.
„Reiterăm faptul că încă din luna aprilie a anului curent, PNL Dolj a solicitat prefectului de Dolj să emită ordinul de „încetarea a mandatului de primar“ pentru opt dintre aceștia, respectiv: Daniel Cîrstianu , Eugen Giurcă, Cristian Antonie, Vasile Stan, Marius Dinulescu, Florea Neacşu, Florel Catană şi Gheorghe Popa. Raspunsul prefectului de Dolj, susţinut de ALDE pentru această funcţie, conform caruia nu sunt întrunite prevederile legale de încetare a mandatelor, a fost unul vădit politic”, se arată în comunicatul transmis de PNL.
Numai că, pentru a se constata încetarea calităţii de primar, legea prevede mai mult decât declaraţii de susţinere pentru un alt partid.
„Într-adevăr conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 14/2003 privind partidele politice, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior; Iar, conform art. 15 alin. (2) lit. g1 din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii, prin demisie, a calității de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales; Însă, conform art. 16 alin. (2) din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, ordinul prefectului va avea la bază un referat semnat de secretarul comunei sau al orașului, precum și actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului. În plus, din declarațiile de presă anexate solicitării dumneavoastră, reiese că acești primari rămân în partidele lor sau nu au devenit încă membri ai altor partide. Ca urmare, în lipsa unor acte concrete privind înscrierea în alte partide decât cele pe ale căror liste au fost aleși (conform art. 8 alin. (3) din Legea nr. 14/2003) și fără un referat din partea secretarului unității administrativ-teritoriale nu poate fi emis ordinul prefectului de încetare, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului primarilor menționați în adresa dumneavoastră”, se arată în răspunsul transmis de Prefectura Dolj către PNL.