sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Premiul „Mihai Pătrașcu”, 2019

În perioada 3-10 iunie 2019,  sub egida Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Județean Botoșani, la Liceul “Regina Maria” din Dorohoi s-a desfășurat cea de a doua tabără de pregătire a lotului național de informatică. Au participat membrii lotului național restrâns de seniori, format din 16 elevi, și membrii lotului restrâns de juniori, format din 8 elevi. În urma testelor au fost stabilite echipele care vor reprezenta anul acesta România la Concursurile Internaționale de Informatică.

În urma probelor de selecție, pe primul loc la seniori s-a situat olimpicul Theodor Pierre Moroianu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, care a primit în cadrul festivității de premiere Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu.

Este al șaptelea an consecutiv în care familia lui Mihai, dorind să sprijine activitatea Lotului Național de Informatică, acordă acest premiu elevului din lotul de seniori, care a însumat cel mai mare punctaj la finalul tuturor testelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

MIHAI PĂTRAȘCU

(17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York)

Mihai Pătrașcu este una dintre personalităţile care au adus glorie României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu.

Rezultatele obţinute la olimpiadele internaţionale de informatică (patru medalii de aur, trei medalii de argint) i-au permis să fie admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) și premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).

A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date.

A conferenţiat la numeroase universităţi sau institute de cercetare din întreaga lume și a fost referent ştiinţific la jurnale și conferinţe de prestigiu.

Ca fost olimpic internaţional s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).

În anul 2012, Mihai Pătrașcu a primit, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date”, premiul Presburger al Asociației Europene de Informatică Teoretică.

A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale s-au bucurat și continuă să se bucure de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum conferinţele ICALP (2005) și FOCS (2008). La sfârşitul lunii Mai, 2019, lucrările lui Mihai acumulaseră 3052 de citări, nouă dintre ele având fiecare peste 100 de citări.

În anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care are două capitole cu cercetările lui Mihai.

Decedat când nu împlinise nici 30 de ani, în data de 5 iunie 2012 la New York, unde era cercetător în informatică, Mihai Pătrașcu nu a fost uitat.

După câteva luni de la moartea sa, în SUA avea să se organizeze, la FOCS 2012, pe parcursul unei zile, un whorkshop în memoria lui Mihai.

De asemenea, la ediţia a IV-a a Galei Studenţilor Români din Străinătate (ianuarie 2013) i s-a decernat, in memoriam, „Premiul pentru întreaga activitate”.

În iunie 2015, în cadrul ediției a II-a a workshop-ului Days of Computer Science, desfășurat la Universitatea București, o sesiune specială a fost dedicată memoriei lui Mihai.

Scriitorul Andrei Crăciun a publicat în 2015, în PressOne, un articol (GENIUL) în care rezumă biografia exemplară a lui Mihai.

Câte un laborator de informatică de la Colegiul Național „ Carol I”- Craiova (al cărui absolvent a fost Mihai) și de la Colegiul Național „Ion C. Brătianu”- Pitești poartă numele Mihai Pătrașcu, în semn de respect față de unul dintre cei mai de seamă informaticieni români.

În anul 2016, a avut loc la Craiova Olimpiada de Informatică, etapa națională, ediția Mihai Pătrașcu, iar în 2017/2018 cursul „Structuri de date” (autor Maria-Gabriela Trâmbițaș) susținut la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a fost dedicat memoriei lui Mihai Pătrașcu, considerat cel mai bun cercetător în Informatică teoretică în ultimii 10 ani.

În anul 2018, reputatul profesor Nicolae Andrei, fost director al Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, a publicat cartea “Mihai Pătraşcu – Genius. Informaticianul care a cucerit America” 

Autorul aduce un elogiu lui Mihai, care a cucerit şi surprins lumea cu inteligenţa lui sclipitoare, menționând, între alte aprecieri, următoarele: „Un nou secol, un nou geniu românesc…. Mihai Pătraşcu, tânărul care a revoluţionat lumea informaticii…“.. Cartea apărută la Editura Alma este structurată în mai multe secvenţe, care surprind existenţa pe cât de frumoasă, pe atât de scurtă a lui Mihai Pătraşcu.

În perioada 23-24 februarie 2019 a avut loc a treia ediție a concursului online internațional de programare „INFO (1) CUP”, organizat de Centrul de Excelență al județului Prahova, la care au participat 279 de concurenți (37 de echipe reprezentative din 28 de ţări). Această ediție s-a desfășurat “în memoria lui Mihai Pătrașcu, unul dintre cei mai mari cercetători români în domeniul informaticii, decedat acum 7 ani la New York”.

Politica