Papa Francisc a adus vineri, la București, un „omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României” care au plecat din țară și care acum, „prin cultura lor, cu patrimoniul de valori și cu munca lor îmbogățesc țările în care au emigrat” și care, în același timp, își susțin și familiile din țară, potrivit Hotnews.
Este important să recunoaștem numeroșii pași înainte care au fost făcuți de România, a declarat Papa Francisc, notând apariția unor „obstacole și consecințe inevitabile” în acest proces, precum fenomenul migrației, care a antrenat plecarea din țară a milioane de persoane, „depopularea atâtor sate care în câțiva ani au văzut plecând o parte considerabilă a locuitorilor lor” și „secătuirea celor mai bogate surse culturale și spirituale”.
Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și puterea de a le pune în aplicare, este nevoie ca toți să meargă împreună și să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire. Să se îngrijească de binele comun al poporului său, a subliniat Papa, care l-a salutat pe Patriarhul Daniel cu „iubire frățească”.
Papa a pledat pentru susținerea celor mai defavorizați, ca o dovadă a măsurii civilizației unei țări și pentru construcția unei societăți „în care cei mai slabi, cei mai săraci să nu fie văzuți ca indezirabili, ca obstacole care împiedică mașina să meargă înainte”, ci ca „frați”.
Persoana umană și drepturile ei inalienabile trebuie să se afle în centrul preocupărilor societății, a continuat Francisc, care a avertizat că nu este suficient să aplicăm cele mai noi teorii economice și nu sunt suficiente tehnicile și abilitățile profesionale, procese care trebuie să fie concomitente cu „recuperarea și alimentarea inimilor vii”.
„Dumnezeu să binecuvânteze România”, și-a încheiat Papa Francisc discursul susținut la Palatul Cotroceni.