sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Doljul, poluat. Autorităţile, avertizate să ia măsuri

Poluarea la nivelul judeţului Dolj este o problemă reală, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri, spun reprezentanţii Agenţiei de Mediu Dolj. În plus, aceştia atrag atenţia asupra dispariţiei spaţiilor verzi odată cu dezvoltarea imobiliară.

CET-urile, dar şi autoturismele, în special cele cu motoare diesel, sunt surse de poluare a aerului în Craiova şi judeţ, au arătat reprezentanţii Agenţiei de Mediu Dolj în şedinţa Colegiului Prefectural.

Problema este reală, iar Consiliul Local are în momentul de faţă obligaţia să realizeze un plan de asigurare a calităţii aerului, prin prelucrarea şi prezentarea unor măsuri concrete prin care să se asigure reducerea acestor poluanţi. La Consiliul Judeţean este un plan de menţinere, aici situaţia este puţin mai bună”, a afirmat Monica Mateescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne facem că nu observăm”

O altă problemă este cea legată de spaţiile verzi. Nu sunt suficiente, iar cele care sunt dispar odată cu dezvoltarea imobiliară.

Noi avem un război în momentul de faţă, nu numai cu dezvoltatorii, ci şi cu autorităţile locale care, în momentul în care emit certificate de urbanism, trebuie să scoată mult mai bine în evidenţă şi să ţină cont de faptul că există nişte planuri urbanistice în care spaţiile verzi sunt prevăzute foarte, foarte clar. Dar dispar. Chiar dacă noi le scoatem în evidenţă prin acte de reglementare emise de Agenţia de Mediu. Deci este o situaţie la care trebuie să luăm atitudine. Observăm cu toţii că se construiesc blocuri, se betonează absolut orice, cu toate că dacă ne ducem dincolo de graniţele ţării observăm că peste tot se miră pe unde să pună spaţii verzi. Noi ne facem că nu observăm şi îmi pare foarte rău că trebuie să atrag atenţia, dar asta este realitatea noastră şi ne priveşte pe toţi”, a mai spus Monica Mateescu.  

Aceasta a atras atenţia şi asupra depozitării necontrolate a deşeurilor provenite din construcţii.

Sunt aceste şantiere, prin tot oraşul, degeaba punem noi măsuri pentru protecţia mediului să se facă depozite din deşeuri din demolări. Absolut degeaba. Dacă în autorizaţiile de construcţie care vin după actele provenite de la mediu se pune o condiţie care, ştim cu toţii, este un contract fictiv de preluare a acestor deşeuri. Altfel nu ar exista aceste mormane de pământ şi de deşeuri pe toate şantierele de construcţii. Există posibilitatea foarte simplă de rezolvare – în momentul în care i se dă autorizaţie de construcţie, să i se pună şi o garanţie”, a mai declarat Monica Mateescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Dolj.

Politica