Medicii susţin că migrena este definită ca o durere de cap insuportabilă şi repetitivă, care neafectează calitatea vieţii. În momentul în care aveţi o durere de cap, în special dimineaţa, este important să mergeţi la un control la un neurolog, spun specialiştii.
Specialiştii susţin că o durere de cap intensă poate dura de la 4 ore la 72 de ore, iar persoanele care au migrene nu îşi pot desfaşura activitatea în condiţii normale.
Cauzele ascunse ale migrenelor:
Alimentele cu un conţinut ridicat de tiramină: Deşi cauza migrenelor diferă de la persoană la persoană, un lucru este sigur, şi anume că alimentele care conţin tiramină şi feniletilamină, aminoacizi care cauzează dilatarea vaselor de sânge şi cresc presiunea sângelui în creier, pot provoca migrene. Substanţele se găsesc în ciocolată, brânzeturi (cheddar, Brie, feta, gorgonzola sau brânză mucegăită), alimente pe bază de soia, murături, nuci, citrice şi oţet (balsamic sau din vin).
Resturi alimentare: Deoarece conţinutul de tiamină creşte de-a lungul timpului, mai ales dacă alimentele sunt păstrate în mod impropriu, persoanele care sunt predispuse la migrene ar trebui să evite resturile alimentare. Fii atent şi la ce alimente consumi la petrecerile de la birou sau la diferite evenimente, ambele fiind locaţii unde alimentele nu sunt păstrate la frigider pentru perioade lungi de timp.
Alimentele care conţin nitriţi: Alimentele care conţin aditivi alimentari precum nitriţii (hot dog, salamuri, mezeurile) pot declanşa dureri de cap. Folosiţi mai ales pentru conservare şi adaos de aromă, nitriţii se mai găsesc în cârnaţi sau crenvurşti (inclusiv cei de pui, de curcan sau din soia), carne de vită şi alte alimente care au fost afumate, macerate în saramură sau conservate. Pentru a evita consumul de nitriţi trebuie citite cu atenţie etichetele şi alese variantele de carne care nu conţin aditivi alimentari.
Alimente cu un conţinut ridicat de tanin: Ceaiul, merele şi perele cu coajă de culoare roşie, sucul şi oţetul de mere, cât şi vinul roşu conţin tanin. Taninul poate provoca migrene celor care suferă de obicei de aşa ceva sau poate cauza dureri de cap chiar şi persoanelor fără astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variază însă de la persoană la persoană.
Alimentele care conţin sulfiţi: Sulfiţii, alţi aditivi alimentari, se găsesc de obicei în fructe uscate (prune, smochine sau caise), vinuri (roşu şi alb) şi multe alimente procesate. Este recoamdată citirea cu atenţie a etichetei pentru a evita sulfiţii. Vinul roşu pare a fi cel mai puternic declanşator al durerilor de cap din cauza conţinutului de tiramină, histamină şi sulfiţi. Experţii spun că în cazul strugurilor crescuţi organic riscul durerilor de cap scade, mai ales dacă nu au sulfiţi adăugaţi.
Alimentele care conţin aspartam: Aspartamul este prezent mai ales în produsele dietetice (sucuri, iaurturi, dulciuri fără zahăr, deserturi cu puţine calorii şi alte alimente din această categorie).
Migrenele pot fi stopate şi cu ajutorul unor terapii, însa medicul trebuie informat întotdeauna când au loc astfel de tratamente. – Acupunctura are rolul de a concentra fluxul de energie caăre organele vitale, iar astfel musculature se relaxează şi reduce cefaleea. – Biofeedbackul ajută la relaxarea organismului, iar pacientul învaţă sa îşi controleze funcţiile. Întototdeauna tehniciile de relaxare reduc stresul şi tensiunea. – Iarba fetei este o plantă care ajută la prevenirea atacurilor migranoase. – Brusturele se foloseşte tot pentru prevenirea apariţiei migrenelor.
Adevărul