Trei drumuri naţionale (DN 2F, DN 11A şi DN 15D) şi trei drumuri judeţene (DJ 102, DJ 153C şi DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor, în contextul fenomenelor meteo nefavorabile din ţară din ultimele ore, informează marţi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit Agerpres, peste 3.900 de pompieri militari din 26 de judeţe au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate, având în vedere fenomenele de vreme rea prognozate pentru această perioadă, în intervalul 6 mai, ora 14,00, – 7 mai, ora 7,00.
Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în opt judeţe (Argeş, Bacău, Călăraşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din două subsoluri şi 137 de gospodării ale cetăţenilor, fiind afectate 17 locuinţe, precizează sursa citată.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, în cinci localităţi din judeţul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situaţiei echipe de intervenţie ale furnizorului de curent se află în teren, subliniază IGSU.
În prezent, conform sursei citate, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în judeţele Argeş, Neamţ şi Vaslui pentru degajarea apei şi aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A şi DC 26) şi pentru evacuarea apei din 20 de case şi 24 de curţi.
O situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Vaslui, unde, din cauza depăşirii cotelor de inundaţii pe râurile Bârlad şi Gârboveta, pentru protecţia populaţiei din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT.
IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. În situaţia manifestării vântului puternic, recomandarea este ca populaţia să rămână în spaţii închise care asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.