Sindicaliştii din penitenciare reacţionează faţă de postarea fostului ministru al Justiţiei cu privire la condiţiile adoptării legii recursului compensatoriu. FSANP îi reproşează lui Tudorel Toader că a fost complice la adoptarea legii iar distanţarea sa de acum de efectele ei este una premeditată, scrie Mediafax.
Critici acizi ai măsurilor luate la vremea respectivă de fostul ministru al Justiţiei, sindicaliştii din penitenciare spun că, de fapt, Tudorel Toader a ignorat toate avertismentele care i-au fost date cu privire la actul de clemenţă mascată.
”Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a ignorat toate avertismentele referitoare la efectele negative ale unui act de clemenţă mascataăcare se aplică tuturor categoriilor de deţinuţi. A refuzat orice modificare a legii care a redus cu 1/5 toate pedepsele cu închisoarea şi de care au beneficiat peste 16.000 de criminali, tâlhari. violatori şi hoţi”, spun sindicaliştii din FSANP.
Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a continuat sâmbătă seria dezvăluirilor începute pe Facebook, după demisia sa de la Ministerul Justiţiei, privind actele normative promovate de ministerul condus de el şi vorbeşte, de astă dată, despre legea recursului compensatoriu ”pe înţelesul tuturor”, explicând cum s-a ajuns la suplimentarea zilelor de la 3 la 6, pentru eliberarea deţinuţilor care au beneficiat de legea promovată în mandatul său de ministru.
Toader spune, în seria intitulată ”Arta manipulării”, că ministerul condus de el a propus ca, în vederea eliberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, să se consideră executate 3 zile de pedeapsă, numai că suplimentarea acestor zile, cu o clemenţă de la 3 la 6 zile, a fost făcută de Camera Deputaţilor, care, deşi a menţinut propunerea sa, acceptată şi de CSM şi de Senat, a ”transformat” cele 3 zile în 6.
Mai mult, criteriile de evaluare pentru eliberarea condiţionată au devenit mai laxe, începând de la spaţiul de deţinere şi până la condiţii, a mai spus fostul ministru.
Una din legile controversate promovate de minister sub conducerea sa a fost şi legea recursului compensatoriu, care a dus la eliberarea din închisoare a 14.402 deţinuţi eliberaţi pe baza recursului compensatoriu. Dintre aceştia, 742 au revenit în puşcărie. Toader a fost criticat în spaţiul public pentru criteriile extrem de generoase care au dus la eliberarea acestora în societate, fără un studiu de impact al legii şi fără asigurarea unor condiţii minime de reintegrare în societate.