sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

România, penultimul loc în UE ca rată de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei

România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeană ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei, cu un procent de 86%, avertizează Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care precizează că au fost înregistrate 62 de decese până acum.

Potrivit Mediafax, COPAC transmite că lipsa informaţiilor suficiente, ezitarea la vaccinare, eşecul în a ajunge la grupurile vulnerabile, probleme în aprovizionarea şi finanţarea vaccinării şi migraţia populaţiei – toate acestea constituie bariere cheie în creşterea acoperirii vaccinării împotriva rujeolei, potrivit raportului ”Organizarea şi furnizarea serviciilor de vaccinare în Uniunea Europeană”, realizat pentru Comisia Europeană.

România se situează în penultimul loc în Uniunea Europeană ca rata de acoperire cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei cu 86%, în vreme ce Italia este pe ultimul loc cu 85%. Ungaria are o rată de acoperire de 99%, iar media europeană este de 93,5%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În România, au fost raportate până la data de 29 martie 2019 peste 16.200 de cazuri de rujeolă, din care 62 de decese, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Doar în ultima săptămână, 82 de cazuri noi au fost înregistrate în 10 judeţe şi Bucureşti.

În ceea ce priveşte gripa, Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenţia că nicio ţară din Uniunea Europeană nu atinge rata de acoperire cu vaccin antigripal de 75% la grupurile vulnerabile. Acoperirea cu vaccin antigripal rămâne scăzută în multe ţări, subliniază ECDC, conducând la boli severe, spitalizare şi moarte prematură.

România a raportat că recomandă vaccinarea persoanelor peste 65 de ani şi a bolnavilor cronici, însă un calcul simplu demontează recomandarea autorităţilor, transmite Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Potrivit Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), vaccinul este mult mai ieftin (între 26 şi 60 lei), în vreme ce spitalizarea pacienţilor cu gripă costă pacienţii mult mai mult. O zi de spitalizare la boli infecţioase este 1128,12 lei, fără a vorbi de cei cu complicaţii internaţi la ATI.

De la începutul sezonului au fost confirmate peste 2.100 de cazuri de gripă. Numărul persoanelor care au murit de gripă a ajuns la 190.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat marţi campania ”Iniţiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”.

”Vaccinarea constituie o temă importantă de sănătate publică, pe

Politica