O activistă pentru mediu în vârstă de 16 ani, suedeza Greta Thunberg, a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace în semn de recunoaştere pentru eforturile sale de prevenire şi combatere a schimbărilor climatice, potrivit Mediafax.
Thunberg este o vedetă a grevelor organizate în şcoli pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, iar, vineri, aceasta s-a numărat printre cele câteva sute de mii de studenţi din lumea întreagă ce au renunţat la cursuri pentru a manifesta în stradă.
Greva pentru climat a tinerilor (The Youth Climate Strike) este programată în peste 130 de oraşe din 90 de ţări.
Thunberg a devenit cunoscută în septembrie 2018, când în Suedia aveau loc alegeri parlamentare.
Tânăra, care pe atunci avea 15 ani, a renunţat la cursuri timp de trei săptămâni şi a stat în faţa Parlamentului suedez cu o pancartă prin care cerea guvernului acţiuni mai radicale privind schimbările climatice. Protestul ei a continuat şi după alegeri, iar tânăra a atras atenţia liderilor din mai multe ţări când a susţinut un discurs la o conferinţă pentru climă organizată la sediul ONU de la Geneva, în decembrie.
Curând, acţiunile ei au câştigat din ce în ce mai mulţi adepţi pe reţelele de socializare online, iar mişcarea s-a extins în zeci de ţări.
Potrivit regulamentului fundaţiei care administrează premiile Nobel, orice membru al unui guvern poate nominaliza o persoană pentru distincţia pentru pace.
Propunerea de nominalizare a fost făcută în cazul ei de trei parlamentari norvegieni, printre care Freddy André Ovstegard.
Câştigătorul premiului Nobel pentru pace va fi anunţat în octombrie, iar ceremonia de decernare va avea loc în decembrie.
Dacă ar câştiga anul acesta, Thunberg ar deveni cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru pace, record deţinut în acest moment de Malala Yousafzai, care a fost recompensată cu prestigioasa distincţie pe când avea 17 ani, în 2014.