România are un potenţial energetic semnificativ, iar prin intermediul Programului de guvernare, prin obiectivele asumate la capitolul energie, am început să oferim o direcţie de dezvoltare pe termen lung ţării noastre în domeniul energetic, susține deputatul Florin Stancu
„Faptul că ne aflăm într-o poziţie privilegiată din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale nu este suficient pentru a deveni un pol de stabilitate energetică în regiune. Spun asta pentru că nu de puţine ori am auzit întrebarea «cum folosim resursele energetice ale României, atât cele onshore, cât şi cele offshore, pentru a realiza o evoluţie în sectorul energetic şi a le transforma în oportunităţi pentru întreaga economie?», iar foarte mulţi s-au grăbit să spună că trebuie să exploatăm cu orice preţ şi să le exportăm. Noi, cei de la guvernare, nu suntem de acord. Optăm pentru o exploatare reciproc avantajoasă, însoţită de investiţii în industrializare, diversificare şi digitalizare în energie. Primii paşi în domeniul diversificării reţelelor de export sau aprovizionare îl oferă Ministerul Economiei. După construcţia conductei BRUA, acesta a adoptat o Hotărâre privind declararea proiectului „Interconectarea Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica Serbia, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că Executivul va investi sume importante de bani pentru construirea unei conducte de interconectare bidirecţională cu Serbia pentru realizarea unei pieţe energetice a gazelor operaţională şi complet integrată în scopul creşterii siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, precum şi a creşterii gradului de asigurare a securităţii energetice în regiune. Un alt proiect la fel de important este şi cel prin care vom exporta gaze către fraţii din Republica Moldova. Anul acesta au demarat lucrările la faza a doua pentru conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău, una de interes naţional atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România. Guvernarea PSD-ALDE ţine să încheie aceste proiecte în următorii 5 ani. Realizarea lor contribuie la modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii energetice existente, sporind eficienţa sectorului energetic al Republicii Moldova şi Serbiei, asigurând un mecanism de dezvoltare durabilă a economiei naţionale, plus un câştig în plan geopolitic. În total, pentru dezvoltare şi investiţii sunt prevăzuţi în următorii zece ani lucrări aferente Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în valoare de 1,9 miliarde euro. Sunt investiţii pentru majorarea capacităţii de interconectare a pieţei naţionale la piaţa mondială”, a declarat deputatul Florin Stancu.