În curând, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene ar putea avea acelaşi tip de carte de identitate. Documentul ar urma să aibă formatul unui card bancar şi să conţină mai multe elemente de securitate, a explicat, marţi, la Dolj, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, din Ministerul de Interne, comisar -şef de poliţie Cătălin Giulescu.
„Discutăm de ceva vreme de o nouă carte de identitate. Este foarte posibil ca în perioada imediat următoare să avem nişte elemente mult mai concrete, întrucât, la Bruxelles, pe 19 februarie a fost luată o decizie, s-a ajuns la un compromis în ceea ce priveşte un proiect de regulament. Aşteptăm nişte decizii în perioada imediat următoare, este foarte posibil să avem un regulament european care va impune tuturor statelor din Uniunea Europeană întărirea elementelor de securitate incluse în documenul de identitate. Astfel, va trebui să schimbăm actualul format de carte de identitate. Vom avea formatul acela pe tip card bancar, cu nişte elemente de securitate introduse şi, foarte important pentru noi, cu nişte funcţii noi, permiţând astfel cetăţeanului prestarea de servicii la distanţă. În acest sens mai gestionăm un proiect în acest moment. Este vorba de informatizarea stării civile. Presupune crearea unui nou sistem informatic în care vom avea înregistrate toate evenimentele de viaţă: naştere, căsătorie, deces, astfel încât sa simplificăm procedurile administrative. O să observaţi şi în continuare veţi fi obligaţi, pentru obţinerea unui document de identitate, să aduceţi certificatul de naştere şi, după caz, certificatul de căsătorie. După ce vom avea informatizată starea civilă aceste documente vor fi generate în mod automat de sistemult informatic, nu mai trebui să le aveţi la dumneavoastră”, a explicat Giulescu.
Conform noilor norme propuse, cărţile de identitate vor trebui să includă o zonă de citire optică şi să respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale). Vor avea o fotografie şi două amprente digitale ale titularului, stocate în format digital, pe un cip fără contact.
„Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. Cărţile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani şi o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărţi de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărţi de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani”, după cum au explicat reprezentanţii Ministerului de Interne.