Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, în perioada 22-24 februarie 2019, la Craiova, reuniunea la nivel de experți dedicată problematicii diasporei din Uniunea Europeană, cu accent asupra modalităților de reinserție socio-profesională în țările de origine, a combaterii traficului de persoane și fenomenului sclaviei moderne, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
La reuniunea desfășurată la INCESA cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, al Primăriei Municipiului Craiova, al Instituției Prefectului și al Universității din Craiova vor lua parte invitați din România, Grecia, Franța, Marea Britanie, Lituania, Ungaria, Malta, Italia, Cipru, precum și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Biroului de Combatere a Criminalității Organizate, Organizației Internaționale pentru Migrație, instituții cu care MRP se coordonează în permanență pentru a veni în sprijinul românilor de pretutindeni, precum și parlamentari și reprezentați ai autorităților locale și ai cultelor.
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, va deschide lucrările reuniunii, prezentând prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și temele propuse de MRP pe agenda europeană, dezbaterile pe problematici ce țin de diaspora având un caracter de pionierat la nivelul președinției rotative.
Elemente de context:
Măsuri de reîntoarcere acasă și de informare pe tema traficului de persoane
(întâlnire la nivel de experți – nivel IV)
Libera circulație a persoanelor în spațiul european a determinat creșterea numărului cetățenilor europeni, inclusiv români, care călătoresc sau se stabilesc în țările membre ale blocului comunitar.
Dreptul cetățenilor europeni la liberă circulație le-a oferit liderilor și experților din țările cu diaspora consistentă posibilitatea să dezbată modalitățile de integrare, reîntoarcere și reinserție socio-profesională a cetățenilor în țările de origine.
Sesiunile de lucru ale evenimentului “Măsuri de reîntoarcere acasă și de informare pe tema traficului de persoane” se vor axa pe dezbaterea modalităților prin care țările europene pot lansa programe de reinserție, cât și campanii pentru informarea corectă pe tema traficului de persoane. Pentru o cât mai bună acoperire a acestei tematici și a fenomenelor negative care derivă din munca fără forme legale și din șederea ilegală pe teritoriul altor state, vor lua parte la dezbateri experți din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.
Întâlnirea este prielnică schimbului de bune practici la nivel european în domeniul informării eficiente a cetățenilor în momentul în care aceștia hotărăsc să călătorească sau să se stabilească într-una dintre țările din spațiul comunitar.