sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

DNA: Activitatea Direcţiei va fi afectată de ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei

DNA îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia şi atrage atenţia asupra blocării activităţii.

Potrivit Mediafax, procurorii anticorupţie spun că proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti.

Reprezentanţii Direcţiei spun că avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcţii de conducere va fi făcută de Plen şi nu de către Secţia de procurori din cadrul CSM, ca în prezent, „ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Nu există nicio justificare pentru ca Guvernul să răstoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea condiţiilor de vechime pentru numirea în funcţii de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuţii să nu deţină experienţa necesară exercitării corespunzătoare a atribuţiilor (modificarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004). Interzicerea delegărilor in funcţiile de conducere va bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii şefi secţie şi nu vor putea fi traşi la răspundere autorii de fapte penale (introducerea art. 54 alin. (71) din Legea nr. 303/2004)”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Concret, din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor, avertizează procurorii, care precizează că, în mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019.

OUG pentru legile justiţiei care prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţilor.

Politica