sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Fiscul verifică veniturile şi averile persoanelor fizice

ANAF derulează în prezent o analiză de risc în ce priveşte situaţia fiscală a persoanelor fizice, în care verifică veniturile şi averea acestora, urmând să selecteze românii în cazul cărora va iniţia controale amănunţite.

Potrivit Adevărul, printre cei care ar putea ajunge, astfel, în vizorul ANAF, sunt persoanele cu venituri nedeclarate, de exemplu, din chirii, dar despre care ANAF află din alte surse.

Fiscul verifică frecvent veridicitatea situaţiei fiscale pe care o declară contribuabilii, nu numai firme şi persoane fizice autorizate (PFA), ci şi unele persoane fizice, identificate, din aproape în aproape, ca prezentând un risc fiscal mai ridicat.
Probleme trebuie să-şi facă în special cei ale căror venituri declarate sunt semnificativ mai mici decât cele reale, cu atât mai mult în situaţia în care nu pot produce justificări pentru diferenţele pe care inspectorii le găsesc.
Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit e tratată în Codul de procedură fiscală, dar se completează şi cu unele prevederi din Ordinul MFP nr. 675/2018, explică Simona Voiculescu, expert în salarizare, taxare şi relaţia cu statul.
Concret, Fiscul se concentrează pe aflarea situaţiei fiscale reale a unei persoane, despre care are indicii că ar putea încălca obligaţiile fiscale care-i revin.

Pentru verificare, inspectorii fiscali procedează la analiza tuturor informaţiilor, documentelor şi a altor mijloace de probă referitoare la situaţia fiscală a persoanei fizice verificate, potrivit Codului de procedură. Inspectorii pot cere informaţii de la terţi, atât din ţară cât şi din străinătate. Ulterior, inspectorii compară veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă. Dacă între aceste categorii este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei, diferenţa se consideră ca fiind una semnificativă.

Dacă constată diferenţe semnificative, inspectorul îi cere contribuabilului să prezinte, în cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare (prin care acesta află că e verificat de Fisc), documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia sa fiscală.
Se poate şi cere o prelungire cu 30 de zile a acestui termen, cu justificare, desigur.

Politica