sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Fost depozit pentru deşeuri industriale nepericuloase din Balş, pe lista neagră

Un depozit pentru deşeuri industriale nepericuloase din Balş ar putea fi închis, în acest an, după ce firma care îl administrează a fost amendată de mai multe ori, în ultimii doi ani, şi chiar la începutul lui 2019.

Este vorba despre fostul depozit industrial de deşeuri nepericuloase al SMR Balş, care se găseşte pe lista celor 68 de astfel de depozite neînchise din ţară din cauza cărora România ar putea fi sancţionată de Uniunea Europeană. Recent, Garda de Mediu Olt a propus suspendarea autorizaţiei de mediu pentru acest depozit.

„Depozitul de deşeuri de la Balş trebuia închis, conform directivei europene, având în vedere că se regăseşte pe lista celor 68 de depozite pentru care s-a depăşit termenul de închidere, iar România ar putea fi sancţionată. În anul 2018 au fost verificate măsurile impuse, s-a constatat că societăţile nu au respectat întocmai acele măsuri şi le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 500.000 lei. Totodată, s-a propus şi notificare către Agenţia pentru Protecţia Mediului privind suspendarea actului de reglementare. După expirarea termenului prevăzut în notificarea de suspendare, maximum şase luni, se va emite decizia de anulare a actului de reglementare. Desfăşurarea activităţii pe perioada suspendării autorizaţiei acordului de mediu este interzisă şi drept urmare se consideră infracţiune”, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Societatea care administrează acel depozit a fost amendată cu sume consistente, începând cu anul 2017. Cea mai recentă amendă a fost luată la începutul acestui an.

„Depozitul neconform pentru deşeuri industriale nepericuloase, administrat de SC Vespa, de la Balş, a obţinut acordul de mediu în 14 august 2005 şi pentru încălcarea prevederilor legale, în anul 2017, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 90.000 lei, în anul 2018 a fost aplicată o sancţiune contravenţională de 40.000 lei şi notificare de suspendare a acordului de mediu, iar în anul 2019 a fost aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 lei. Şi în acest an este aceeaşi situaţie, au fost măsuri stabilite şi nu au fost respectate”, a mai declarat Neacşa.

În acest depozit sunt deşeuri nepericuloase – cenuşă rezultată din topitorii sau deşeuri neutralizate de la OMV Petrom.

„O parte dintre amenzi au fost contestate şi sunt în procedură, în diverse stadii”, a mai declarat şeful Gărzii de Mediu Olt.

 

Politica