Dacă în alte orașe din Europa oamenii care înnoptează pe străzi reprezintă un fenomen cât se poate de actual, Helsinki a eliminat această problemă. Totul, datorită unui plan executat la perfecție de autoritățile finlandeze, scrie Digi 24, care citează postul BBC.
În 1987 erau 18.000 de oameni fără adăpost în Finlanda. În 2017, numărul lor a fost redus la 6.600 în toată țara. Majoritatea dintre ei trăiesc cu prieteni, alături de familie sau în adăposturi temporare. Numai foarte puțini dintre ei dorm încă pe străzi.
Cum a reușit Finlanda o astfel de performanță? Începând cu anul 2007, guvernul finlandez s-a concentrat pe legi pentru protejarea oamenilor străzii. În puține cuvinte, autoritățile le oferă celor rămași fără adăpost un domiciliu permanent și stabil în cel mai scurt timp posibil. Apoi le oferă sprijin și ajutor pentru a-și reface viața. Asta poate însemna asistență medicală pentru depășirea unor dependențe sau accesarea unor cursuri de pregătire profesională. Cei care vor să-și continue studiile o pot face.
Sub programul guvernamental al Finlandei, oferirea unei locuințe de necondiționată. Chiar dacă respectiva persoană continuă să fie dependentă de droguri sau alcool, poate păstra locuința. Singura cerință este să accepte ajutorul asistenților sociali. Pot plăti chiria prin accesarea unor ajutoare de la stat și pot să opteze să rămână în respectiva locuință pentru tot restul vieții.
Modelul Finlandei este acum preluat și de orașe din Marea Britanie, unde autoritățile au fost impresionate de rezultate.