Virgil Lăpădatu şi Constantin Catana, cunoscut drept Dorin, sunt doi tineri ambiţioşi care, de vreo două luni, au amenajat în subsolul fostului Centru de Calcul din Slatina un atelier în care fac căşti văzute la soldaţii din filmele Star Wars, cu ajutorul unei imprimante 3D. Creaţiile lor urmează să ajungă la fani din Statele Unite şi din toată lumea.
Subsolul fostului Centru de Calcul, una dintre cele mai vechi clădiri din Slatina, a devenit, peste noapte chiar, o parte componentă a uriaşei industrii generate de filmele Star Wars.
Virgil povesteşte că s-a cunoscut cu partenerul său de afaceri prin intermediul unor forumuri de gen şi au constatat că amândoi au aceeaşi pasiune pentru „Universul Star Wars”.
„Este un hobby transformat în realitate după vreo trei-patru ani de chinuri. Ideea e că de unul singur nu ai cum să porneşti aşa ceva şi l-am găsit pe Dorin pe internet, pe forumurile Star Wars. Ne-am întâlnit, am vorbit şi am realizat că amândoi avem aceleaşi «nebunii» şi am decis să pornim împreună”, spune Virgil Lăpădatu, în vârstă de 37 de ani.
„Procesul tehnologic”, povesteşte acelaşi Virgil, începe de la o imprimantă 3D care tipăreşte prototipul. Ulterior, modelul este multiplicat.
„Cu ajutorul imprimantei 3D facem prototipul şi apoi, din silicon şi răşină, facem alte modele. Deocamdată putem să facem doar căşti Star Wars pentru că siliconul este foarte scump şi fiind la început, este mai greu. Vrem să ne diverisificăm, însă, pe viitor, şi să facem lucruri din toate universurile SF – Marvel, DC, casca lui Iron Man şi altele. Materia primă o luăm din România, găsim pe toate site-urile, dar este mult mai scumpă decât în străinătate”, spune tânărul.
Deşi au investit deja aproximativ 17 mii de euro pentru atelierul din subsolul fostului Centru de Calcul, imprimanta 3D costând vreo 500 de euro, cei doi spun că afacerea lor mai are până să devină „operativă”.
„Deocamdată, nu putem să vorbim despre piaţă desfacere, suntem la nivel de hobby. Astfel de lucruri sunt foarte căutate în afară, pentru conferinţe internaţionale, Comic-Con-uri. Sunt pasionaţi tot felul de oameni de la doctori, şoferi de Formula 1, piloţi şi până la studenţi”, a mai declarat Virgil Lăpădatu.
Cu toate că profitul este undeva departe, pasiunea pentru „Universul Star Wars” nu-i împiedică pe cei doi să muncească cu sârguinţă.
„O cască de trooper din Star Wars este făcută cam după vreo trei săptămâni, cu tot cu finisaje. Este vopsită şi apoi pictată manual. 90 la sută din muncă este şlefuitul, adică praf cât cuprinde”, mai spune Virgil.
„La un moment dat, sperăm să facem şi profit, dar la început este mai greu”, adaugă el.
Constantin Catana sau Dorin, cum este cunoscut de toţi prietenii şi apropiaţii, are 47 şi recunoaşte că de mic a fost fascinat de personajele lui George Lucas.
„Am fost dintotdeauna fascinat de universul Star Wars. Suntem mai în vârstă şi când a apărut a fost uimitor. Tehnologia folosită, în ’77 – ’78, era peste puterea noastră de înţelegere. Pentru noi este ca o religie”, spune Dorin.
El lucrează şi trei săptămâni pentru a finisa o cască de trooper din Star Wars.
„Îmi plăceau astfel de lucruri şi am zis să încerc să le fac, să văd cum îmi ies, fără să am vreun fel de pregătire. Apoi am plecat în Anglia şi am întâlnit foarte multe astfel de chestii şi încet-încet am zis să încerc să fac. Munceam, iar timpul liber mi-l dedicam acestui hobby. Mi-am cumpărat tot felul de scule, de materiale, am învăţat cum să torn ca să fac copiile şi acum perspectiva ar fi să facem o afacere. Afacerea nu constă neapărat în construcţia de căşti, ci expoziţia acestor produse. Perioada de execuţie a unei căşti Star Wars şi munca nu pot fi cuantificate şi nu rentează să le comercializezi. Noi vrem să adunăm cât mai multe modele, să facem personaje, să umplem o galerie. Abia apoi vor putea să vină banii”, mai povesteşte Dorin Catana.
Star Wars – Mania de la nivel mondial este doar la început în România, însă pentru a intra în preferinţele familor cei doi slătineni trebuie să respecte anumite standarde impuse chiar de George Lucas însuşi.
„În România este mai puţin dezvoltată, dar de vreo doi ani a venit şi la noi o organizaţie, Legiunea 501. La nivel mondial, în fiecare ţară există cel puţin o astfel de organizaţie. Membrii Legiunii 501 folosesc costume numai din Star Wars, iar acestea trebuie să corespundă exact cu cele care au apărut în film. Trebuie să respecte schiţele de la George Lucas încoace. Şi noi respectăm aceste schiţe”, conchide Dorin.