Primăria Craiova va derula, în parteneriat cu Primăria Roma și alte două orașe din Italia, un proiect prin care se urmărește instruirea șoferilor de taxi, polițiștilor locali și nu numai cu privire la ceea ce ar trebui să facă dacă asistă la scene de violență. Parteneriatul cu Roma, care este lider de proiect, a fost deja semnat.
Proiectul va fi derulat în cadrul programului Drepturi, Egalitate și Cetățenie (REC – Rights, Equality and Citizenship), respectiv pe subiectul „Prevenția și combaterea violenței bazate pe gen și violenței împotriva copiilor – Prioritatea 1.1”.
„Este proiect în care suntem parteneri cu orașul Roma, care este și lider al proiectului, Milano și Napoli. Se numește REC și are ca scop prevenirea și combaterea violenței bazate pe gen, violenței împotriva copilului. Este un proiect prin care vor fi instruite anumite persoane, în special șoferii de taxi, cum să comunice și ce trebuie să facă atunci când văd violență pe stradă”, a precizat administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.
Scopul general al proiectului este crearea unei rețele urbane de „senzori sociali” capabile să identifice, să se adreseze și să raporteze abordările bazate pe violența împotriva femeilor și să stimuleze atitudinea culturală și comportamentul instituțional ce are ca scop prevenirea violenței bazate pe gen prin schimbări structurale în procesele decizionale, administrative și politice. Proiectul implică în principal poliția municipală, operatorii de transport public, operatorii de muzee și șoferii de taxi.
Conform municipalității, activitățile ce se vor desfășura în cadrul proiectului sunt următoarele: training pentru polițiștii de la poliția locală și pentru femei, în scopul consolidării capacității privind interceptarea situațiilor de pericol, pentru managementul cazurilor de violență, oferit într-o manieră corespunzătoare; implicarea șoferilor de taxi în campanie (sesiuni de training, cooperarea în ceea ce privește întocmirea unei hărți cu cartierele cele mai expuse, codul etic pentru implementarea măsurilor de prevenire a violenței); folosirea tehnologiilor noi în vederea creșterii securității urbane pentru femeile care se găsesc într-o situație periculoasă (aplicație care semnalizează pericolul, oamenilor din acea zonă); training oferit șoferilor mijloacelor publice de transport, în scopul descurajării agresiunilor în mijloacele de transport; implicarea activităților de afaceri în campania de conștientizare, în special cele care aparțin centrului orașului; implicarea rețelei de muzee și biblioteci din oraș, pentru a ajunge la turiștii preocupați de cazurile de violență; principii directoare pentru definirea priorităților și criteriului semnificativ, în ceea ce privește crearea unui mediu sigur pentru femeile care fac parte din planificarea teritorială a orașului.
Valoarea estimată a cheltuielilor eligibile angajate în perioada proiectului, pentru activităţile desfăşurate de către Municipiul Craiova, este de 45.000 de euro care include și 20% co-finațare, după cum este solicitat în apelul de proiect.
Alte două proiecte ce vizează îmbunătățirea vieții unor persoane vulnerabile vor fi derulate de Primăria Craiova.
„Unul este în cadrul POCU, se numește „Bunicii comunității”, cu o valoare estimată de 2.800.000 lei ce are ca scop înființarea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice, în jur de 170 persoane. Al doilea proiect, în care suntem parteneri împreună cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați și alți 41 parteneri, denumit VENUS are ca scop crearea unui lanț de locuințe protejate destinate victimelor violenței în familie, în special. Valoarea, pentru municipiul Craiova este 1.137.000 lei. Atât primul proiect cât și acesta sunt cu o cofinanțare de 2% din partea direcției noastre de asistență socială”, a mai explicat Sorin Manda, administratorul public al Craiovei.