Invitată în cadrul unei emisiuni tv, Ecaterina Andronescu a spus că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenția în clasele primare și să ofere posibilitatea învățătorului de a lăsa repetent un copil de clasa I, de exmplu, prin schimbarea legii.
Întrebată dacă acest obiectiv, de a nu lăsa repetent un copil de clasa I, este o greșeală, Andronescu a răspuns: „Categoric. (…) Te străduiești mai mult să-l înveți ce trebuie să-l înveți”.
Potrivit Ordinului Ministerul Educației nr. 5115/2014 – privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la sfârșitul clasei pregătitoare și la sfârșitul clasei I, elevii nu pot fi lăsați repetenți. Elevii cu dificultăți de învățare vor rămâne în colectivele în care au învășat și vor intra într-un program de remediere sau recuperare școlară pe parcursul anului următor.
În cadrul aceleiași emisiuni, Andronescu a afirmat că manualul de limba şi literatura română de clasa a IV-a, în care se spune că „în munţii Bucegi există o zonă în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc” ar „trebui teoretic, înlocuit”, dar practic trebuie căutate resurse pentru a îl înlocui.
Ea a reamintit că a fost schimbată metodologia pentru evaluarea şi întocmirea manualelor, unde accentul se pune pe calitate.
Potrivit manualului de limba şi literatura română de clasa a IV-a „în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc. Specialiştii spun că aici se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman”.