duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Dolj, în 2018

Anul 2018 a reprezentat perioada în care în contextul derulării unor evenimente publice de amploare, care au determinat angajarea întregului potenţial operativ și neoperativ al unităţii, gradul de rezilienţă al structurilor unităţii a fost unul pe măsură, determinând punerea în valoare a tuturor calităţilor profesionale ale personalului, aplicându-se cele mai eficiente măsuri de previzionare a riscurilor, vulnerabilităţilor şi amenințărilor la adresa ordinii publice și a securităţii obiectivelor, bunurilor și valorilor din competență precum şi creşterea gradului de siguranţă a cetățenilor și comunităţii locale dar şi participarea activă şi constantă alături de partenerii noştri din MAI, MApN, MJ, MP, SRI, SPP, STS, Poliția Locală, cât şi din alte structuri cu care avem încheiate planuri de cooperare/colaborare pentru realizarea obiectivelor propuse.

 

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice

Pentru prevenirea tulburării ordinii publice și evitarea aplicării măsurilor reactive de restabilire a acesteia în scopul protecției participanților și a avutului public sau privat, în anul 2018 misiunile de asigurare a ordinii publice au cunoscut o creștere cu 3,2% faţă de anul 2017, în același trend fiind și constatarea faptelor de natură penală și contravențională care au crescut în acest domeniu cu 41,6 %, față de anul precedent.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele mai vizibile au fost misiunile de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestărilor de protest, pe timpul desfășurării Referendumului Național pentru revizuirea Constituției, la manifestări sportive din calendarul competițional intern și internațional, manifestărilor religioase, sărbătorilor naţionale dar și evenimentelor cultural-artistice din viaţa comunităţilor locale (Zilele localităților, sărbători tradiționale, spectacole în aer liber, etc.).

Chiar dacă numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice cu ocazia manifestărilor de protest a scăzut cu 21,6% față de anul 2017, totuși s-au înregistrat creșteri însemnate pe segmentul numărului participanților atât la nivel național cât și local, în perioada 10-12.08.2018 (de exemplu în centrul Craiovei au fost prezente peste 3.500 persoane). Aceste misiuni cu un grad ridicat de risc s-au derulat fără a fi înregistrate evenimente deosebite, activitatea echipelor de dialog și negociere contribuind esenţial la promovarea cunoașterii și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor şi la menținerea unui climat pașnic pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

De remarcat este faptul că, în perioada de referință, în urma ședințelor de analiză și orientare, în funcție de amenințările, riscurile și vulnerabilitățile prognozate, dispozitivele specifice de asigurare a ordinii publice au fost permanent adaptate și dimensionate, iar ca urmare a implementării conceptului de dialog și comunicare și a măsurilor preventiv-descurajatoare nici în acest an la nivelul unității nu au fost desfășurate acțiuni de intervenție pentru restabilirea ordinii publice.

 

Participarea la menţinerea ordinii publice

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor atât în mediul urban cât și rural una din prioritățile unității în perioada de referință a constituit-o participarea activă în sistem integrat cu colegii de la structurile de poliţie urbane şi rurale în special în zone cu potențial criminogen ridicat sau în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar.

În perioada de referinţă misiunile organizate și efectivele participante au cunoscut o ușoară creștere respectiv cu 1,56% a numărului de misiuni și cu 9,54% a numărului de jandarmi folosiți, față de anul precedent.

O atenție deosebită a fost acordată prevenirii și combaterii faptelor antisociale în zonele cu risc criminogen ridicat sens în care au fost planificate, organizate și executate acțiuni specifice cu Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, acestea au cunoscut o creștere cu 30 % față de anul 2017, accentul fiind pus pe măsurile preventiv descurajatoare.

Un rol important în prevenirea şi combaterea faptelor de natură antisocială l-au avut structurile de intervenție constituite pentru asigurarea intervenţiei operative, atât la obiectivele din competență asigurate cu pază de efectivele de jandarmi, dar şi la solicitările prin S.N.U.A.U. „112” sau prin dispecerat.

Astfel, numărul apelurilor de urgență a scăzut cu 11,1% față de anul precedent, iar sancțiunile aplicate cu ocazia acestor misiuni au cunoscut o scădere cu 22,6% față de anul 2017.

Chiar dacă pe anumite genuri de evenimente structurile de jandarmi nu sunt agenție prioritară, în anul 2018 au intervenit la 25 apeluri de urgență din competența structurilor de poliție și la 3 solicitări în sprijinul efectivelor I.S.U. Dolj pentru asigurarea funcțiilor de sprijin.

 

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale

În perioada analizată, personalul structurilor operative s-a implicat activ în scopul creşterii calităţii actelor de constatare, prevenirii săvârşirii de fapte antisociale, concomitent cu desfăşurarea de acțiuni pentru combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională în special în domeniile silvic, piscicol, cinegetic, protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, combaterea contrabandei cu tutun sau acțiuni specifice pentru protejarea proprietăţii publice şi private.

Pe linia combaterii delictelor silvice, obiectiv de interes strategic la nivel naţional, pentru punerea în aplicare a prevederilor documentelor operative, acțiunile planificate au cunoscut o creștere cu 11,1%, faţă de anul 2017, ponderea fiind determinată de misiuni cu caracter preventiv-descurajator.

Totodată, în perioada evaluată, numărul mandatelor de aducere emise de organele judiciare şi puse în aplicare de către personalul cu atribuţii din cadrul unităţii a cunoscut o creștere de 1,1%, față de anul 2017, iar numărul jandarmilor angrenați în aceste misiuni a crescut cu 3,95% (1.381 mandate în anul 2018 faţă de 1.365 mandate în anul 2017).

În perioada de referință s-a acordat o atenție specială zonelor de interes operativ în care au fost semnalate că se desfășoară activități ilicite prevăzute de legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de droguri și deși procentul constatărilor unor asemenea fapte a scăzut cu 18,91% față de anul 2017, cantitatea de substanțe interzise ridicate și predate procurorilor DIICOT sau colegilor de la BCCO, a crescut cu 80,74% față de 2017.

Un exemplu semnificativ îl constituie depistarea de către un echipaj de jandarmi aflat în misiune în data de 15.10.2018, în cartierul 1 Mai, a două persoane ce aveau asupra lor 250 grame de canabis fapt pentru care a fost solicitat sprijinul procurorilor de la DIICOT și colegilor de la BCCO Craiova care au preluat cazul pentru continuarea cercetărilor.

O altă activitate importantă aflată permanent în atenția structurilor operative a fost prevenirea și combaterea faptelor antisociale reglementate de Codul Vamal, sens în care infracțiunile constatate pe această linie au cunoscut o creștere cu 23,07%, iar în cea ce privește domeniul țigărilor confiscate creșterea a fost cu 151,99% față de anul 2017 (16.540 țigarete confiscate în 2017 și 41.680 țigarete confiscate în 2018).

Un alt aspect important al activității de prevenire, orientat către nevoile de securitate în serviciul cetățeanului, a constat în implicarea activă în organizarea şi desfăşurarea activităţilor cu caracter preventiv educative, atât la unele instituţii de învăţământ preuniversitar, cât şi pe timpul manifestărilor sportive, cultural – artistice și religioase.

În acest sens, sub coordonarea Comisiei Judeţene de Monitorizare, acțiunile și activitățile preventive desfășurate pe această linie au cunoscut o creștere cu 16,64% față de anul 2017 în privința nr. beneficiarilor activităților respective.

1.2. Paza şi protecţia obiectivelor, bunurilor şi valorilor

Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj asigură paza a 27 obiective de importanță deosebită aparținând unor instituţii ale statului, a transporturilor de valori, a transporturilor corespondenței clasificate și a conductelor de transport produse petroliere, având angajate peste 45% din efectivele unității și zilnic cu un efectiv mediu de circa 110 jandarmi.

Subliniez pe această linie o creștere cu 19% a misiunilor specifice pe linia transporturilor de valori, transporturilor cu caracter special (armament, muniţie şi materii explozive, substanțe toxice sau radioactive, ori alte materii periculoase), cunoscându-se și o creștere a efectivelor angajate cu 18,83 % față de anul 2017.

Un loc important în domeniul pazei și protecției obiectivelor îl are îndeplinirea unei misiuni speciale de pază, supraveghere şi intervenţie în zona conductelor de transport produse petroliere, care a fost organizată şi executată de o subunitate specializată a IJJ Dolj pe trei tronsoane în lungime totală de 34 km, fiind îndeplinită fără evenimente deosebite.

Menționăm că în perioada de referință, misiunile executate pe linia pazei și protecției instituționale de către personalul din structurile operative au crescut cu 12 % față de 2017, iar nr. infracțiunilor constatate a crescut cu 71 % și al contravențiilor aplicate cu 0,7 %.

Un deziderat foarte important pe linia pazei și protecției instituționale l-a constituit eficientizarea misiunilor prin implementarea procedeelor de monitorizare video, supraveghere şi intervenţie, aspect care presupune realizarea misiunii de pază prin creşterea ponderii sistemelor tehnice de protecţie şi alarmare în sistem combinat cu factorul uman concomitent cu optimizarea timpului de intervenție la obiectivele din responsabilitate. În acest context, vă informez în premieră cu privire la faptul că la nivelul unității se află în proces de operaționalizare un dispecerat zonal și monitorizare a obiectivelor din competență.

În anul 2018, ca și în anii precedenți, la nivelul I.J.J. Dolj nu au fost înregistrate încercări de penetrare a dispozitivelor de pază și protecție, sustrageri sau distrugeri de produse petroliere, sau alte evenimente deosebite care să pună în pericol obiectivele păzite, beneficiarii serviciului prestat de jandarmi fiind mulțumiți de calitatea acestuia.

 

Asigurare juridică

Datorită profesionalismului de care a dat dovadă personalul unităţii şi a modului de punere în aplicare a prevederilor legale în vigoare, pe linia creșterii calității actelor de constatare în anul 2018, din totalul de sancțiuni contravenționale aplicate, au fost înregistrate doar 9 contestaţii împotriva proceselor verbale de constatare a contravenţiei, reprezentând 0,6% din totalul sancţiunilor aplicate, fiind înregistrat un singur proces verbal anulat de instanța de judecată.

Asistența religioasă se asigură de către preotul unităţii acesta fiind implicat, pe lângă activitatea misionară, în foarte multe activități de întrajutorare a personalului propriu, precum și a unor membri ai comunității noastre.

Astfel, în perioada menționată având în vedere spiritul solidarităţii care animă personalul unității au fost adunate ajutoare umanitare în valoare de 35.000 mii lei pentru familiile unor colegi care au avut nevoie de sprijin, dar mai ales pentru un nr. de 25 de familii nevoiașe din jud. Dolj. Tot pe această linie la nivelul unității au fost demarate și s-au desfășurat două campanii de donare sânge, una în luna iunie cu ocazia Zilei Donatorului și ultima intitulată „O sută de ani, o sută de voluntari” derulată cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, când împreună cu colegii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova am contribuit la creșterea rezervei de sânge a Spitalului nr. 1 de Urgență Craiova.

 

Jandarmeria Dolj

Politica