sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți: Fostul consilier local severinean Veronica Nicolae, condamnată definitiv la un an și șase luni de închisoare, în Ajunul Crăciunului

În sfârșit a ajuns infractoare dovedită! Veronica Nicolae alias ,,doamna Vera” , fost consilier local în Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, fost director al Casei Corpului Didactic Mehedinți, o tânără traseistă politică ce a trecut prin PDL, PSD și ALDE a fost condamnată, la sfârșitul anului trecut, prin sentință definitivă la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, de către o instanță a Curții de Apel Craiova. Pronunțarea completului de judecată a avut loc în Ajunul Crăciunului, adică în data 24 decembrie 2018, după 2 amânări de pronunțare succesive, 10 decembrie 2018 și respectiv 20 decembrie 2018. O complice a infractoarei dovedite Veronica Nicolae, Simona Lidia Căprioru Pascotă, a primit și ea o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare în același dosar instrumentat de procurorii de la Parchetul Mehedinți. În cazul Veronicăi Nicolae, sentința dată de magistrații Curții de Apel Craiova i-a mai micșorat din pedeapsa inițială de 3 ani de închisoare cu suspendare pronunțată în prima instanță de Tribunalul Mehedinți în februarie 2017. În cazul complicei acesteia, pedeapsa nu a suferit modificări, rămânând aceeași, de un an de închisoare cu suspendare. Potrivit procurorilor de la Parchetul Județean Mehedinți, Nicolae Veronica a fost acuzată că a luat mită 3000 de euro printr-un intermediar când era consilier local și președinta comisiei de analiză a cererilor pentru repartizarea locuințelor ANL în Drobeta Turnu Severin.

Iată soluția, pe scurt, a Curții de Apel Craiova din data de 24 decembrie 2018

Tip soluție: Admis apel. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpata Pascotă Căprioru Lidia Simona. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi şi de către inculpata Nicolae Veronica Simona. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi rejudecând. În baza art. 386 C.p.p., schimbă încadrarea juridică a faptei reţinută în sarcina inculpatei Nicolae Veronica – Simona din infracţiunea prev. de art. 289 alin.(1) Cod penal în infracţiunea prevăzută de art. 254 alin.(1) Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal. În baza art. art. 254 alin.(1) Cod penal 1969, cu aplicarea art. 74 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) Cod penal 1969 raportat la art. 76 alin. (1) lit.c) Cod penal 1969 şi art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpata Nicolae Veronica – Simona la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare. În baza art.71 Cod penal 1969, interzice inculpatei Nicolae Veronica Simona exercitarea drepturilor prev.de art.64 lit.a) teza a II-a şi lit.b) Cod penal pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 Cod penal 1969, cu aplicarea art. 5 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării a pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatei pe o durată de 3 ani şi 6 luni, compusă din durata pedepsei aplicate şi un interval de 2 ani, fixat de instanţă, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal 1969. În baza 71 alin. (5) Cod penal 1969, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă și executarea pedepselor accesorii. În temeiul art. 83 Cod penal 1969, atrage atenţia inculpatei cu privire la revocarea suspendării condiţionate. În baza art. 71 Cod penal 1969, interzice inculpatei Pascotă Căprioru Lidia Simona exercitarea drepturilor prev. de art.64 lit.a) teza a II-a şi lit.b) Cod penal pe durata executării pedepsei. În baza 71 alin.(5) Cod penal 1969, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii se suspendă şi executarea pedepselor accesorii. Înlătură dispoziţia din sentinţă privind confiscarea sumei de 1500 euro de la martorul Cioclov Marian. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţă, care nu contravin prezentei hotărâri. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchet şi de către inculpata Nicolae Veronica Simona rămân în sarcina statului. Obligă inculpata Pascotă Căprioru Lidia Simona la cheltuieli judiciare către stat, în cuantum de 200 lei. Onorariile apărătorilor din oficiu, în cuantum de câte 360 lei fiecare, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 24.12.2018.
Document: Hotarâre  1826/2018  24.12.2018

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată soluția pe scurt a Tribunalui Mehedinți din 22 februarie 2017

Solutia pe scurt: În temeiul art. 386 Cpp, Admite cererea formulată de procuror, privind schimbarea încadrării juridice, în ceea ce o priveşte pe inculpata Pascotă-Căprioru Lidia-Simona, şi dispune schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor pentru care a fost trimisă aceasta în judecată, respectiv din infracţiunile de complicitate la luare de mită, prev. de art. 48, rap. la art. 289 alin. 1 C.pen., şi complicitate la dare de mită, prev. de art. 48, rap. la art. 290 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 38 alin. 2 C.pen, toate cu aplic. art. 5 C.pen, în infracţiunile prevăzute de art. 26 vCp, rap.la art.254 alin.1 vCp şi de art. 26 vCp, rap.la art. 255 vCp, cu aplic. art. 33-34 vCp • În baza art. 26 vCp, rap.la art.254 alin.1 din Codul penal de la 1968, cu aplic. art. 74 alin.1, lit.a şi c v.Cp, şi art. 76 alin.1 lit. c din Codul penal de la 1968, condamnă pe inculpata PASCOTĂ-CĂPRIORU LIDIA-SIMONA, fără antecedente penale, cu studii superioare, căsătorită, cu un copil minor, la pedeapsa principală de 1 an închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită.

În baza art. 26 vCp, rap.la art. 255 vCp, cu aplic. art. 74 alin.1, lit. a şi c din Codul penal de la 1968, şi art. 76 alin.1 lit. e Codul penal de la 1968, condamnă pe inculpata Pascotă-Căprioru Lidia-Simona la pedeapsa principală de 2 luni închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. În baza art. 33-34 alin.1 lit.b vCp, contopeşte pedepsele aplicate inculpatei Pascotă-Căprioru Lidia-Simona, aceasta urmând să execute, în final, pedeapsa principală cea mai grea, de 1 an închisoare. În baza art.81-82 din Codul penal de la 1968, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei Pascotă-Căprioru Lidia-Simona pe un termen de încercare de 3 ani. Atrage atenţia inculpatei asupra disp. art. 83 din Codul penal de la 1968, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei. În baza art. 289 alin. 1 C.pen., cu aplic. art. 5 C.pen, condamnă pe inculpata NICOLAE VERONICA-SIMONA, fără antecedente penale, cu studii superioare, căsătorită, cu un copil minor, la pedeapsa principală de 3 ani închisoare, şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta de luare de mită, pentru aceeaşi perioadă. În baza art. 65 NCp, cu aplic. art. 5 C.pen , aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, pe durata prev. de art. 65 alin. 3 Cp. În baza art. 91 N.Cp, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 Cp. În baza art. 93 alin.1 NCp, obligă pe inculpata Nicolae Veronica-Simona ca, pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin.2 C.pen., obligă pe inculpata Nicolae Veronica-Simona ca, pe durata termenului de supraveghere, să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mehedinţi sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin.3 Cp, rap.la art. 404 alin.2 Cpp.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Dr.Tr. Severin sau în cadrul unei unităţi şcolare subordonate Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. În baza art. 91 alin. 4 C. pen. Atrage atenţia inculpatei Nicolae Veronica-Simona asupra dispoziţiilor art. 96 Cp, privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În baza art. 289 alin.3 NCp, dispune confiscarea de la inculpata Nicolae Veronica Simona a sumei de 1.500 euro, în echivalent în lei, la cotaţia pieţei valutare din decembrie 2010, sumă primită cu titlu de mită şi nerestituită martorului Cioclov Marian, şi confiscarea de la martorul Cioclov Marian a sumei de 1.500 euro, în echivalent în lei, la cotaţia pieţei valutare din decembrie 2010, sumă pe care a dat-o mită şi care i-a fost restituită de către inculpată. În baza art. 274 alin.1 Cpp, Obligă pe fiecare dintre inculpatele Nicolae Veronica Simona şi Pascotă-Căprioru Lidia Simona la plata a câte 2.078,22 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului, din care suma de câte 1.078,22 lei reprezintă cheltuielile judiciare avansate de stat cu fiecare dintre inculpate în cursul urmăririi penale. În baza art. 275 alin.6 Cpp, cheltuielile cu sumele de câte 180 lei, reprezentând cotă-parte din onorariile cuvenite avocatelor desemnate din oficiu în procedura de Cameră Preliminară – Bufanu Liliana şi Bîrlă Lidia, conform delegaţiilor nr. 327/2016 şi 326/2016, cât şi cheltuielile cu sumele de câte 180 lei, reprezentând cotă-parte din onorariile cuvenite avocatelor desemnate din oficiu în faza cercetării judecătoreşti – Bufanu Liliana şi Bîrlă Lidia, conform delegaţiilor nr. 3505/2016 şi nr. 3504/2016, rămân în sarcina statului. Cu apel, în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 22.02.2017, la sediul Tribunalului Mehedinţi.
Document: Hotarâre  36/2017  22.02.2017

Faptele penale ale fostei consiliere locale

Fostul consilier local severinean și fostul director al Casei Corpului Didactic Mehedinți, faimoasa traseistă politică Veronica Nicolae a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți pentru luare de mită, după ce ar fi primit de la un denunțător suma de 3000 de euro, în schimbul cărora fratele acestuia urma să primească o locuință ANL, Nicolae fiind la momentul respectiv consilier local și președinta comisiei de analiză a cererilor pentru repartizarea locuințelor ANL în CL Drobeta Turnu Severin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, procurorul Fănică Cercel, Veronica Nicolae ar fi primit mită în valoare de 3000 de euro în perioada 2010 – 2011, prin intermediul unei alte persoane, trimisă și ea în judecată pentru complicitate la dare și luare de mită. Este vorba de Simona Lidia Căprioru Pascotă, administrator de P.F.A. Procurorul Fănică Cercel a declarat că denunțătorul în dosar, Marian Cioclov a relatat anchetatorilor că el ar fi dat suma de 3000 de euro în schimbul asigurării că fratelui său i se va repartiza o locuință de tip ANL, banii ajungând la fosta consilier local și fosta șefa Casei Corpului Didactic Mehedinți printr-un alt intermediar. Cazul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți și trimis spre judecată Tribunalului Mehedinți. În 2010 Veronica Nicolae era consilier local în cadrul Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, din partea Partidului Democrat Liberal şi preşedinta comisiei sociale de analiză a cererilor pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri. În 2012 a obținut un nou mandat de consilier local pe listele PDL, iar ulterior a trecut la PSD, fiind numită în scurt timp director al Casei Corpului Didactic Mehedinți. În anul 2014 și-a dat demisia din funcția de consilier local și s-a înscris în Partidul Conservator, ulterior, ocupând funcția de copreședinte al Organizației Municipale Drobeta Turnu Severin a ALDE.

Politica