Greva declanșată vineri seară în Cariera Jilț Nord a Complexului Energetic Oltenia s-a extins și sunt semnale că minerii au oprit lucrul și în carierele Jilț Sud, Roșiuța, ELFCU Motru, Tismana 1 și 2 însă producția de energie electrică nu este încă afectată, termocentralele de la Turceni, Rovinari și Craiova având cărbune pe stoc.
Potrivit Pandurul, luni dimineață, și salariații de la sectorul cărbune, din cariera Pinoasa, s-au solidarizat cu ceilalți angajați ai Complexului Energetic Oltenia şi refuză să lucreze. La fel şi excavațiile. Și salariații de la Lupoaia sunt în grevă. Grevă ar fi și la Cariera Peșteana, dar și la Roșia, însă nu există o informare oficială nu privire la amploarea protestului nici din partea sindicatelor, nici a administrației.
Conducerea companiei și reprezentanții sindicatelor s-au prezentat luni, la Ministerul Energiei, încă de la prima oră. S-au purtat discuții extrem de tensionate cu secretarul de stat Doru Vișan, potrivit informațiilor HotNews.ro. La începutul întâlnirii a fost prezent și ministrul Anton Anton. Inițial, întâlnirea era programată pentru ora 15.00.
Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, spune că a fost să discute cu protestatari din mai multe zone, care i-au spus că și-ar dori ca ministrul Energiei, Anton Anton, să vină să stea de vorbă cu ei în carierele miniere, să vadă condițiile în care muncesc.
Protestul a izbucnit vineri seară, când câteva sute de mineri au refuzat să intre în schimbul trei. De aici, greva s-a extins în jumătate din carierele care aparțin Complexului Energetic Oltenia – Jilț Sud, Jilț Nord, Roșiuța, Tismana 1 și Tismana 2. Au intrat în grevă și angajații de la Căile Ferate Uzinale Motru, de unde cărbunele pleacă spre termocentralele din Dolj.
Până acum, Ministerul Energiei, care este și acționar al companiei, nu a reacționat față de protest.
Lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.
Conducerea CE Oltenia susține că această grevă ar putea avea „consecințe deosebit de grave” asupra funcționării Sistemului Energetic Național, motiv pentru care cere reluarea imediată a activității de producție.
Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați.
Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație extrem de dificilă, fiind estimată pentru 2018 o pierdere de circa 1 miliard de lei. CE Oltenia va avea și mai mult de suferit după ce Guvernul Dăncilă a decis, prin celebra OUG 114/2018, ca societățile din sectorul energetic să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri.