sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ce spitale din Oltenia cer bani de la însoţitorii pacienţilor

Controversata taxă de 10 lei încasată, de la 1 decembrie, de la fiecare mamă care dorește să rămână în Spitalul din Târgu Jiu, alături de copil, dacă acesta are peste trei ani, ar putea fi anulată, în urma nemulţumirilor părinţilor. În cel mai mare spital din regiunea Oltenia o astfel de taxă nici nu se percepe.

Taxa de 10 lei pentru părinţii care au copiii cu vârsta de peste trei ani internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi care vor să rămână alături de ei, ar putea fi anulată. Managerul spitalului, Gigel Capotă, spune că taxa era aplicată pentru toţi aparţinătorii.
„Referitor la taxa de 10 lei, a fost o propunere în şedinţa Comitetului Director din luna decembrie 2018, privind posibilitatea încasării unei sume, contravaloare a utilităţilor, a tuturor materialelor sanitare şi ce punem noi la dispoziţie nu numai pentru mamele copiilor de peste 3 ani, ci pentru toţi aparţinătorii din spital care doresc să stea peste noapte. S-a spus undeva că ce fac cei care nu au bani, nu suntem atât de rigizi, dar trebuie să faci şi dovada, trebuie să aduci de la primărie că nu ai venituri, sunt nişte reguli care sunt prevăzute în contractul cadru pe care îl avem încheiat cu CAS. Am făcut şi o analiză, s-a încasat 100 de lei. Oricum, noi am găsit resursele financiare să intervenim, că tot vorbeam de Secţia Pediatrie, vrem să modernizăm complet Secţia Pediatrie, începând cu luna aceasta şi deci oricum scoteam această taxă. (…) Urmăreşti efectele pe care le are hotărârea respectivă şi poţi să revii asupra ei. Plus că nu-i văd rostul, pentru 100 de lei. În următorul Comitet Director vom lua hotărârea să o sistăm, eu sper să fie pe la sfârşitul acestei săptămâni”, a susţinut managerul Gigel Capotă, potrivit Agerpres.
Şi cel mai mare spital din Oltenia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova are prevăzută în regulamentul de internare o astfel de taxă, însă ea nu este percepută.
Potrivit site-ului SCJU Craiova, este prevăzut un tarif de 58 lei pe zi pentru aparţinătorii care vor să rămână în spital, alături de pacienţii internaţi, tarif ce acoperă numai cazarea şi care este stabilit în conformitate cu un ordin din 2006 al Ministerului Sănătăţii.
În realitate, aparţinătorilor nu li se cer bani, spun reprezentanţii Spitalului. Managerul interimar al unităţii medicale, doctorul Eugen Georgescu, afirmă că ar fi dificil de aplicat această taxă pentru că mulţi dintre pacienţi şi aparţinători nu îşi permit să o achite.
„Este cam mult. Sunt oamenii cu probleme care nu se pot descurca singuri”, ne-a spus Georgescu.
În plus, în spital nu există paturi suficiente pentru a asigura cazare pentru aparţinători. Reprezentanţii unităţii medicale spun că se caută soluţii, dar se aşteaptă aprobarea bugetelor pentru a putea fi luate măsuri.
Reamintim că, în octombrie, anul trecut, unitatea medicală a fost amendată pentru supraaglomerarea de la secţia II de Pediatrie. Atunci, inspectorii în sănătate publică au făcut verificări după ce părinţii s-au plâns de condiţiile din această secţie, reclamând, pe lângă lipsa paturilor, faptul că aici sunt gândaci. Inspectorii DSP nu au găsit insecte.
„S-au găsit mai mulţi aparţinători decât paturi aveau. Secţia I este în renovare, funcţionează numai cu o treime din paturi şi Secţia II este supraaglomerată. Dar nu trebuia să interneze. Pentru internare peste numărul de paturi, Spitalul a fost amendat cu 5.000 lei şi s-a recomandat să solicite Ministerului Sănătăţii suplimentarea numărului de paturi. Soluţii sunt. Se pot pune paturi şi în rezervele de copii 0-3 ani”, a declarat atunci, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

La SJU Drobeta, taxa e în vigoare
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin percepe de mai mult timp o astfel de taxă şi, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei nu au existat nemulţumiri.
„Taxa este de 10 lei şi acoperă cazarea. Dar nu este obligatorie pentru toate secţiile. Nu există paturi expres pentru aparţinători, dar sunt paturi. În general se foloseşte la O.R.L., la Pediatrie. Nu au existat reclamaţii cu privire la aceasta”, ne-a declarat dr. Cristian Jianu, purtător de cuvânt al SJU Drobeta.
La Slatina nu se percepe o astfel de taxă, în vreme ce reprezentanţii SJU Râmnicu Vâlcea au dat de înţeles că unii aparţinători a trebui să plătească, însă ne vor răpunde concret în urma unei solicitări scrise. Vă vom oferi informaţii de îndată ce le vom avea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica