După lungi explicaţii şi aruncări de vină, s-a decis. Craiovenii nu vor plăti apa meteorică, așa cum ar fi urmat să se întâmple din această lună. Întruniţi, marţi, într-o şedinţă extraordinară, consilierii municipali au votat ca primarul Craiovei, Mihail Genoiu, să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia”, aprobarea modificării Regulamentului serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, asigurate de operatorul regional S.C. Compania de Apă „Oltenia” S.A., în acest sens.
Astfel, apa meteorică nu va fi facturată către „utilizatorii casnici-persoane fizice și asociații de proprietari/locatari, precum și pentru suprafețele utilizate în scop productiv-comercial cu specific agricol”.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat, în şedinţa de marţi, că acest lucru este posibil după modificarea OUG 114 de la finalul anului trecut şi că în acest sens demersuri au fost făcute de fostul primar al Craiovei, deputatul Lia Olguţa Vasilescu.
„Aşa cum am promis în ultima şedinţă de Consiliu Local, din luna decembrie a anului 2018, am făcut toate eforturile pentru a scoate şi a elimina o parte din acele taxe, care, prin diverse acte normative, au fost impuse autorităţilor locale. Am primit critici de la colegii mei din opoziţie, că am crescut taxele, că sunt aberaţiile făcute de mine. Nu am vrut să intru în polemici pentru că înţeleg ce înseamnă campania electorală care la unii dintre noi a şi început şi nu am vrut să răspund la aceste lucruri pentru că am transmis de fiecare dată prin tot ceea ce am făcut şi prin toată atitudinea mea că nu fac de la acest pupitru campanie electorală. (…) Am reuşit, cu sprijinul doamnei deputat Lia Olguţa Vasilescu, să intervenim la guvern şi, prin Ordonanţa 114 din 28 decembrie 2018, să fie anulate punctele 23 şi 24 din Ordonanţa 214/2006”, a afirmat primarul Craiovei, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.
De altfel, Olguţa Vasilescu declarase, luni, pe o reţea de socializare că: „Prin OUG 114/2018 au fost abrogate mai multe articole din Legea 241/2006 care fusese modificată, la rândul ei, printr-o inițiativă a unor parlamentari PNL și obliga Companiile de Apă să factureze apa meteorică. Acum, administrațiile locale pot opta dacă se mai facturează sau nu la cetățeni. Apa meteorică a fost scoasă din facturile craiovenilor, în 2014, când eram primar. Conform Legii adoptate la propunerea PNL, ea ar fi trebuit reintrodusă, obligatoriu, de toate companiile de apă din România. Împreună cu primarul Craiovei, Mihai Genoiu, am propus Guvernului României un text de modificare a acestei legi printr-o ordonanță de urgență care s-a adoptat în ultima ședință de Guvern de anul trecut. Așadar, consiliile locale au acum posibilitatea de a scoate din facturile cetățenilor apa meteorică, iar Craiova a anunțat deja ca o va face, pregătind, în acest sens, o HCL. Mă bucur că am putut contribui la o măsură care ajută cetățenii români! Reamintesc că și TVA la apă, pentru servicii de canalizare, irigații etc. a coborât la 9 la sută, tot ca urmare a unei inițiative a PSD”.
După afirmaţiile primarului Genoiu, consilierul PNL, Doru Câplea a intervenit: „Facem astăzi ceea ce trebuia făcut de acum două luni. Îmi permit să spun că, după mult timp, sunt total de acord cu ceea ce aţi explicat şi, într-adevăr aceasta este cea mai bună măsură la care puteam ajunge. Însă, toate aceste discuţii au apărut, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, pentru că la nivel naţional nu era o practică unitară. Acum, după toate aceste reglementări, reveniri şi aşa mai departe, peste tot în ţară, primăriile vor avea posibilitatea să facă ceea ce am făcut şi noi. Referitor la ceea ce aţi spus dumneavoastră că noi, consilierii PNL, v-am acuzat şi am făcut presiune continuă, este normal, acestea sunt mecanismele democratice. Noi trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce este în neregulă şi, împreună, toţi cei care facem parte din consiliul local să găsim cea mai bună soluţie pentru craioveni”.
Edilul şef al urbei a replicat: „Ceea ce spuneţi dumneavoastră este o nouă aberaţie că au intrat lucrurile în normalitate. Nu sunt în normalitate. Ele sunt întoarse înapoi cum erau înainte de a interveni colegii dumneavoastră. Însă cei care aveau nevoie de subvenţie, la nivelul primăriilor mici, ei nu sunt în legalitate la ora asta”.