Legea tuberculozei, adoptată recent de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, vine să le ofere pacienților ce suferă de această boală un sprijin consistent, punându-i pe aceștia pe primul loc. În contextul în care România este încă țara care are cea mai mare incidență a acestei boli dintre statele Uniunii Europene, actul legislativ este mai mult decât binevenit, este de părere deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.
Legea tuberculozei urmează să intre în curând în vigoare, după ce deputații au adoptat-o, în plen, la mijlocul lunii noiembrie. Actul legislativ privind măsurile de prevenire și control ale tuberculozei prevede măsuri clare de sprijinire a pacienților ce suferă de această boală, ajutându-i pe aceștia să treacă mai ușor, pe cât se poate, prin perioada de recuperare.
„Legea tuberculozei este una mai mult decât necesară pentru populația României, având în vedere că încă suntem țara care are cea mai mare incidență a acestei boli dintre toate statele Uniunii Europene. Bolnavii de tuberculoză sunt, deseori, stigmatizați și, prin natura afecțiunii, sunt nevoiți ca, de cele mai multe ori, să nu aibă contact cu persoanele din jur. Actul legislativ adoptat de Camera Deputaților, care își va produce efectele în perioada următoare, se va concentra, așa cum este normal, pe pacient. Concret, este vorba despre asigurarea condițiilor necesare respectării tratamentului complet. Vorbim despre indemnizații de hrană, consiliere psihologică facultativă și sprijinirea bolnavilor pe perioada în care se află în incapacitatea de a munci”, a precizat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.
Motivarea pacientului este principiul pe care se bazează legea amintită, încurajându-l pe acesta să urmeze corect tratamentul, pentru o vindecare cât mai rapidă. Astfel, legea va avea ca efect îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației, prin reducerea semnificativă a numărului de persoane infectate cu tuberculoză.
„În fapt, vorbim despre un tratament complet, continuu și corect administrat, astfel încât pacienții să fie vindecați și să nu mai transmită, pe mai departe, boala. Acesta este impactul major la nivelul societății al acestei legi: reducerea semnificativă a riscului de infectare la care este expusă populația sănătoasă, prin contactul cu persoanele infectate. Mai mult decât atât, legea tuberculozei va duce și la reducerea cheltuielilor pe care statul le face pentru tratamentul acestei boli. În mod deosebit, în calitate de deputat de Dolj, am încredere că măsurile nou adoptate vor veni în sprijinul pacienților din județul pe care îl reprezint, având în vedere că acesta se află pe locul II pe țară ca număr de cazuri de tuberculoză”, a conchis deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu, membru în Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.
În momentul de față, costurile actuale pentru tratamentul persoanelor bolnave de tuberculoză este de circa 793 milioane de lei, însă motivarea pacienților, prin măsurile din actuala lege, va produce scăderea ratei de abandon a tratamentului. Pe o perioadă de proiecție de 5 ani, este estimată o reducere medie a cheltuielilor de circa 12,5% pe an, cu o economie de aproximativ 99 de milioane de lei pe an.