Medicii de familie din Policlinica Craiovița Nouă atacă Primăria Craiova, după ce aceştia au anunţat că, în urma unui control au constatat mai multe nereguli la modul de administrare a spaţiilor transmise în concesiune medicilor de familie.
Medicii care activează aici spun că administrația locală ar trebui să modernizeze spațiul respectiv. În plus, ei susţin că lucrările efectuate de municipalitate aici, din sponsorizări, nu au fost făcute corespunzător, iar în unele cabinete acum este igrasie.
„Nu am știut vreodată de vreun control, nu a venit nimeni de la primărie să se intereseze vreodată de ce se întâmplă în Policlinica Craiovița Nouă, nu am primit nicio somație până astăzi, când am ajuns la cabinet. Suntem somați să reparăm wc-ul. Însă în această somație scrie că «au fost reabilitate de administrația locală în 2012». Fals. În 2012 pe o sponsorizare probabilă a primăriei, pentru că la fel avem un act semnat de actualul primar prin care primăria spune că nu s-a făcut niciun fel de investiție în anul 2006 până în prezent. Ei spun că tot sponsorizare s-a numit acea lucrare, una mare care a durat luni de zile. S-a făcut anveloparea policlinicii și înlocuirea plafonului, geamurile termopan de la intrare și linoleumul de pe holurile principale și atât. În rest, uși, geamuri, țevi, mobilier, aparate de aer condiționat, gresie, faianță, linoleum sunt făcute pe cheltuiala medicilor, individual pentru fiecare cabinet și la comun în funcție de sălile de tratamente pe care le folosim. Tot ce este făcut în această policlinică este făcut pe cheltuiala noastră. Avem facturi doveditoare pentru orice lucru pe care l-am făcut în policlinică. Este o afirmație mincinoasă din partea Primăriei”, a declarat Dalida Mosorescu, medic primar în Policlinica Craiovița Nouă.
Potrivit medicilor, aceștia și-au renovat singuri sălile de tratament și cabinetele medicale, fără niciun ajutor din partea Primăriei.
„Din 1999 până în prezent, noi putem veni cu facturi și chitanțe pentru tot ce-am investit în această policlinică. Când am făcut ultima mare renovare, prin 2010-2011, când era primar Solomon, am făcut adresă la Primărie pentru că schimbam foarte multe și-mi trebuia acordul primăriei, și mi-a răspuns textual „pe banii dvs. sunteți liberă să faceți orice, iar în cazul unei vânzări se va ține cont. În 2012, în urma unei promisiuni de campanie electorală, ni s-a promis că dacă susținem un anume candidat, ni se va renova policlinica, urmând să se mențină redevența de 1 euro/mp pe an. Singurul lucru pe care Primăria l-a făcut, prin sponsorizare sau nu, este acea anvelopare și plafonul, termopanele de la intrare și linoleumul. Nu ne-a dat nimeni niciun ban înapoi pentru nicio investiție pe care am făcut-o. Ținem această policlinică în spate din 1999, de când ne-au privatizat forțat”, a precizat medicul primar Dalida Mosorecu.
În plus, medicii de familie sunt nemulțumiți că li s-a mărit redevența.
„În urma acelor renovări din 2012, ni s-a mărit redevența la cabinet în 2016, printr-o hotărâre a Consiliului Local, de 46 de ori, mai mare decât în Brazdă, mai mare decât în Centrul Vechi al Craiovei. Noi, aici, suntem cei mai luxoși. I-am dat în judecată pentru redevență, însă am pierdut procesul, deși n-am înțeles de ce. Urmează calea la CEDO. Ne-au șantajat și amenințat, vor să ne pună să plătim din spate redevența pe doi ani și jumătate, iar toată această sumă o vor dintr-o tranșă, acum, până la sfârșitul lui decembrie. Primăria se poartă de parcă am fi dușmanul numărul 1 al lor. Niciun primar nu a făcut nimic. Deci, nu acum că este Genoiu. Nu a făcut nici Antonie Solomon, nici Lia Olguța Vasilescu nimic pentru policlinică, dar nici actualul primar. Acea sponsorizare a fost făcută de ochii lumii. I-am chemat și pe cei de la ISU, iarna trecută, în 2017, și ne-au spus că este izolația făcută prost și că trebuie dată cu totul jos și refăcută”, a adăugat Dalida Mosorecu.
Medicii mai spun că evaluarea pe care firma angajată de primărie a făcut-o include și renovările pe care medicii le-au făcut din propriul buzunar. „Această evaluare, pe care primăria a făcut-o, a fost în scopul de a putea să ne perceapă o redevență actualizată la prețurile pieței în momentul de față, punând în această evaluare costurile anveloparii acelei sponsorizări pe care a făcut-o primăria, plus că cel care a evaluat a luat în calcul toate renovările făcute de noi. Adică, eu din buzunarul meu, mi-am făcut renovări, dar o să le mai plătesc o dată la Primărie sau la stat în momentul în care plătesc evaluarea pe care mi-a făcut-o firma respectivă. Am reușit în judecată să scădem această evaluare cu 25%. Suntem buni de plată, avem o redevență mărită, pe niște cheltuieli pe care noi le-am făcut”, a declarat medicul primar și pediatru, membru în Consiliul Colegiului Medicilor, Iulian Uţă.
Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că între cele două părți nu există contract de închiriere, ci de concesiune, motiv pentru care aceștia nu pot interveni în reabilitare și modernizare.
„Noi înțelegem supărarea medicilor dar ceea ce ne solicită dânșii nu este legal. Deși face parte dintr-o categorie specială, un cabinet de familie funcționează că o afacere privată și ca în orice afacere proprietarul trebuie să investească în continuu pentru a rămâne competitiv. Dânșii sunt concesionari într-un spațiu care, la vremea respectivă, se prezenta în condiții bune igienico-sanitare, spațiu pe care aveau obligația să-l întrețină. Mai mult, cu acordul nostru, puteau face și îmbunătățiri, dar tot pe cheltuiala dânșilor”, a spus Lucian Prejbeanu, consilier în Primăria Craiova.
Reamintim că Primăria a dispus efectuarea unui control în această policlinică după ce un cetăţean a realizat un filmuleţ în care se observă că grupul sanitar destinat pacienţilor este într-o stare deplorabilă, afirmând că este aşa de un an şi jumătate. Medicii spun că acest grup sanitar este în renovare.