La Baroul Dolj a avut loc, joi, un eveniment de omagiere a celor care, prin activitatea lor, și-au pus amprenta asupra istoriei. Au fost dezvelite, cu acest prilej, o Placă aniversară în memoria avocaților care au contribuit la înfăptuirea României Mari, cât și bustul uneia dintre cele mai ilustre figuri din istoria Baroului Dolj, dacă nu chiar cea mai importantă, Dem D. Stoenescu, Decanul baroului între 1921 – 1934.
Placa comemorativă dedicată avocaților care și-au adus contribuția la actul istoric de la 1 Decembrie 1918 încheie un program de evenimente dedicate de Baroul Dolj Centenarului Marii Uniri, derulat sub titulatura „12 trepte către Marea Unire”.
De numele lui Dem D. Stoenescu se leagă inaugurarea primei biblioteci a Baroului Dolj, înființarea Casei de Pensii și Ajutor, a premiului Avram Iancu, cât și constituirea unei pinacoteci prin instituirea unei reguli potrivit căreia în fiecare an Baroul Dolj cumpără o pictură valoroasă, tradiție care se păstrează și astăzi. În timpul său a fost publicat și volumul „Istoria Baroului Dolj, 1864-1928”. Bustul lui Dem D. Stoenescu, dezvelit cu ocazia evenimentului de joi, va fi amplasat curând în fața instituției.
„În anul aniversării unui secol de la Marea Unire, am considerat că cinstirea înaintașilor care au scris istorie este nu doar un lucru firesc, ci necesar. O astfel de întoarcere către trecutul valoros ne reamintește, în vremuri tulburi, care sunt căile de urmat pentru clădirea unui viitor asemenea”, a transmis decanul Baroului Dolj, av. Lucian Săuleanu.
„Nu este vorba doar de un omagiu adus avocaților care s-au numărat printre făuritorii României Mari, în urmă cu un veac sau figurii emblematice a decanului interbelic Dem D. Stoenescu, ci și de o conștientizare a generațiilor actuale și viitoare, care trebuie să se inspire din măreția acelor vremuri și acelor oameni”, a adăugat Prodecanul Baroului, av. Dragoș Nicu.