Municipalitatea intenţionează ca în următorii trei ani să investească în transportul public în comun peste 70 milioane euro. Afirmaţia a fost făcută, joi, de administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.
După împrumutul contractat de Primăria Craiova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, din care vor fi achiziţionate până la 40 de autobuze, şi RAT Craiova se pregăteşte să ia credit pentru 10 alte astfel de autovehicule, dar şi pentru reabilitarea autobazei unu.
Anunţul a fost făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi administratorul public al oraşului, Sorin Manda, conferinţă la care a luat parte şi viceprimarul Stelian Bărăgan.
Administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a afirmat că, în total, în următorii trei ani, peste 70 milioane euro vor fi investiţi în transportul public din oraş.
„Pe contractul cu BERD, sumele pentru partea de autobuze se ridică până la atingerea a unui număr de 40 de autobuze, vor fi autobuze euro 6. Va trebui să respecte toate cerinţele inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi, să aibă podea joasă, aer condiţionat, căldură, wifi, să fie integrate în sistemul nostru de e-ticketing. Vor avea tot ceea ce trebuie pentru un transport în comun de calitate.
În următorii trei ani atât din proiecte pe fonduri europene pe care Primăria Craiova le depune, parteneriatul cu MDRAP, aceste două credite, atât al nostru, cât şi cel viitor al RAT, dar şi din fonduri proprii, ale noastre şi ale operatorului de transport, undeva la 70-80 milioane euro vom investi în transportul în comun. De la achiziţia de autobuze 40 plus 10, plus cel puţin 35 electrice, 17 tramvaie, reabilitarea căii de rulare şi a firului de contact pe cele două tronsoane care nu au fost reabilitate, reabilitarea depoului şi a autobazei unu, staţiile de redresare şi abia atunci cred că vom putea spune că municipiul nostru va avea un transport public de calitate. Asta vine şi în urma noului plan de trafic de călători care a fost aprobat anul trecut şi este şi unul dintre argumentele pentru care am ales să luăm acest credit. Licitaţiile se vor face pe criterii BERD şi lucrurile se vor desfăşura mult mai repede decât se desfăşoară pe legislaţia naţională, pe legislaţia fondurilor europene. Noi până la sfârşitul anului viitor trebuie să înfiinţăm încă trei noi trasee şi atunci este foarte mare nevoie de aceste autobuze”, a afirmat Sorin Manda.
Potrivit acestuia, RAT Craiova ar urma să se împrumute de la BERD cu 5 milioane euro.
În ceea ce priveşte împrumutul contractat de Primărie de la BERD, primarul Mihail Genoiu a explicat cum va da municipalitatea banii înapoi: „Avem o perioadă de graţie de trei ani, după care rambursarea este în următorii zece ani. Dobânda este de 1,25% EURIBOR la şase luni, care este negativă la ora asta”.
Primarul a mai afirmat că: „Nu se pot cumpăra autobuze electrice, cu acești bani, întrucât în urma discuțiilor cu o parte dintre consultanții BERD, cu cei care au fost la Craiova, ni s-a recomandat să nu schimbăm întreaga flotă dintr-o dată. De aceea ni s-a recomandat să optăm pentru Euro 6”
Reamintim că marţi, la Londra, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, împreună cu administratorul public al oraşului, Sorin Manda, și Directorul BERD pentru infrastructură municipală și de mediu, Susan Goeransson, au semnat contractul de împrumut de 15 milioane euro.
Potrivit Primăriei Craiova, împrumutul este „destinat îmbunătățirii vieții a peste 300.000 locuitori ai orașului nostru prin achiziționarea de autobuze cu nivel scăzut de emisii și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice”.
Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Primăriei au anunţat că, în perioada imediat următoare, vor fi demarate procedurile pentru a achiziționa un număr de până la 40 autobuze Euro 6, pentru reabilitarea celor două clădiri în care funcționează Primăria Craiova – fostul Hotel Palace și sediul central, precum și pentru reabilitarea mai multor corpuri ale unor instituții de învățământ: Școala Generală Sfântul Gheorghe, Grădinița Pinocchio, Grădinița Castelul Fermecat, Grădinița Paradisul Copiilor, Școala Gimnazială Ion Creangă și Colegiul Național Nicolae Titulescu.
Primăria Craiova mai informează că, în cadrul acestui acord, fără a presupune alte obligații financiare din partea municipalităţii, BERD va sprijini elaborarea unui Plan de Acțiune, care va analiza posibilități de investiții în „proiecte verzi” din domeniul transportului public urban, al infrastructurii de apă și salubritate pentru îmbunătățirea mediului și a calității vieții în municipiu, astfel oraşul nostru urmând să contribuie la reducerea consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătățind calitatea mediului și a vieții în urbe.