Jurnalul Olteniei a intrat în posesia unui document care arată ce cheltuieli a întreprins Primăria Balş pentru organizarea festivităţilor de 1 Decembrie. 122.300 lei este suma totală alocată, iar documentul arată că banii publici au fost de-a dreptul irosiţi.
Administraţia locală nu s-a uitat la preţ, atunci când a achitat nu mai puţin de 25 de lei pe o porţie de fasole cu cârnaţi, în condiţiile în care, la majoritatea restaurantelor din judeţ, cu minimum 15 lei se poate mânca „meniul zilei”, adică felul întâi, felul doi şi desert. Prin comparaţie, Primăria Slatina a plătit şapte lei pe aceeaşi porţie.
15.000 de lei a plătit Primăria Balş pentru parada ecvestră, organizată cu ocazia Centenarului, iar pentru flori şi coroane a fost achitată suma de 10.000 lei. Tot 10.000 lei a costat şi ceea ce documentul citat reţine drept «Plachetă aniversară „Centenarul Marii Uniri”». Mai multe persoane care au participat la festivităţile din Balş au declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că nu au văzut această „plachetă”.
Angajaţii primăriei au prevăzut şi fonduri pentru „alte cheltuieli neprevăzute”, nu mai puţin de 20.000 lei.
În cele ce urmează, redăm integral lista cheltuielilor decontate de Primăria Balş pentru marcarea Centenarului:
Paradă ecvestră – 15.000 lei
Fasole cu cârnaţi – 1.000 porţii – 25.000 lei
Interpret şi muzică populară – 10.000 lei
Baloane+helium – 1.100 lei
Bandă tricolor şi material, confecţionat măşti – 600 lei
Flori şi coroane – 10.000 lei
Vase ceramică, linguri de lemn (premii) – 600 lei
Fanfară – inclusiv transport, cazare, hrană (două formaţii) – 17.000 lei
Plachetă aniversară „Centenarul Marii Uniri” – 10.000 lei
Mochetă pentru scenă – 1.000 lei
Alte cheltuieli neprevăzute – 20.000 lei
Panotaje, meşuri, printuri – 12.000 lei
Total: 122.300 lei
Administraţia locală din oraşul Balş a dat dovadă de „dare de mână” atunci când vine vorba de banul public, mai ales după ce a luat decizia, în 2014, de a amplasa în faţa sediului primăriei, un grup statuar de 15 statui. Jumătate dintre ele acum stau cu spatele la stradă.
Cele 15 busturi sunt croite dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul statuar este aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova. În mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.
În afară de Petru cel Tânăr şi de Mihail Drumeş, restul de 13 statui înfăţişează personalităţi locale din perioada interbelică, oameni de care mulţi dintre bălşeni nu au auzit. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Primăria Balş, 800 de euro a costat fiecare bust, primăria suportând doar costurile pentru statuile propriu-zise. Soclurile pe care acestea au fost aşezate fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 20 milioane lei, prin care a fost reabilitată zona centrală a oraşului şi infrastructura din această zonă. Principalul susţinător al al ansamblului statuar din Balş este Mădălin Teodosescu, primarul localităţii.