Evenimentul, care a avut loc miercuri seara, a debutat cu intonarea Imnului Naţional şi un moment de reculegere în memoria celor căzuţi pentru patrie.
„Este un eveniment care doreşte să ne aducă aminte de înfăptuirile de acum 100 de ani. Aniversăm unirea, dar comemorăm şi martirii neamului. În primul rând pe ei nu trebuie să îi uităm niciodată”, a afirmat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, amfitrion al manifestării.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre cei „800.000 de viteji care au contribuit la Marea Unire”.
„Ne regăsim într-un moment special, întrucât astăzi se împlinesc o sută de ani de când, la Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, Congresul General al Bucovinei adopta rezoluţia de unire necondiţionată şi pentru vecie cu Regatul României. Era parcurs, astfel, un nou pas important către împlinirea visului secular de întregire a neamului, un vis care avea să devină realitate peste trei zile, în Adunarea de la Alba Iulia. Nu putem însă celebra Marea Unire fără să îi omagiem pe cei care au făcut-o posibilă, plătind tributul de sânge pe care trecutul tumultuos ni l-a cerut pentru ca astăzi să putem fi o naţiune liberă şi o voce respectată”, a declarat Ion Prioteasa.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, prezent la eveniment, a precizat la rândul său: „Implicarea craiovenilor în actul Marii Uniri a fost una substanțială din punct de vedere uman, militar, administrativ, dar și din punct de vedere cultural, al patrimoniului lăsat pentru istorie de oamenii acelor timpuri. Să nu uităm că oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând cu 1821 și până în 1918. De asemenea, mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, atât în țară, cât și în străinătate. Personalități de vază ale Băniei nu pregetau nicio secundă pentru a demonstra englezilor sau francezilor că Bucovina, Transilvania, Basarabia ne aparțineau nouă, românilor”.
În cadrul evenimentului, la care au luat parte reprezentanţi ai administraţiei judeţene, ai primăriilor din judeţ şi nu numai, a fost prezentat şi un film realizat de Muzeul Olteniei, în care sunt prezentate monumentele eroilor Doljului, din 100 de localităţi ale judeţului.