duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Închiderea stagiunii „Muzica uneşte!” la Filarmonica „Oltenia” Craiova. Missa în Si minor de Bach

VINERI, 16 NOIEMBRIE 2018, ORA 19:00
DIRIJOR
GIAN LUIGI ZAMPIERI – ITALIA
SOLIȘTI
GINA GLORIA TRONEL, soprană, FRANȚA
OLGA ȘAIN, soprană
CLAUDIA CODREANU, mezzosoprană
MIHAI URZICANA, tenor
JUSTINIAN ZETEA, bas
ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII “OLTENIA”
Maestru de cor: PAVEL ȘOPOV

Stagiunea „Muzica uneşte!” a Filarmonicii „Oltenia” Craiova se încheie vineri, 16 noiembrie, ora 19:00, cu Missa în Si minor – o sinteză a întregii creaţii a lui Johann Sebastian Bach. La pupitrul dirijoral al Orchestrei simfonice şi al Coralei Academice se va afla maestrul Gian Luigi Zampieri. Iubitorii genului vocal-simfonic vor avea ocazia să îi asculte, în ipostază solistică, pe soprana Gina Gloria Tronel, soprana Olga Şain, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mihai Urzicana şi basul Justinian Zetea. Pavel Şopov este maestrul de cor al acestui veritabil eveniment muzical, o ocazie rară pentru publicul din Craiova să audieze această capodoperă a muzicii baroce.

Missa în Si minor de Johann Sebastian Bach, o întâlnire spirituală dintre două lumi
Bach a compus de fapt părţi ale Missei de-a lungul întregii vieţi, iar în ultimii ani, le-a revizuit şi le-a perfecţionat pentru a le include în această creaţie cu număr de catalog BWV 232 ce reuneşte toate momentele slujbei catolice. Un lucru interesant, devenit subiect de dezbatere, mulţi fiind nedumeriţi de ce Bach a compus o missă catolică, el fiind de confesiune luterană. Una dintre teorii afirmă că i-ar fi dedicat-o regelui catolic Augustus al-III-lea, cel care l-a numit apoi, în 1736, compozitor al curţii. Alţi analişti îl văd pe Bach ca pe o personalitate enciclopedică, capabil să compună în toate genurile muzicale ale vremii sale. Muzicologul italian Alberto Basso afirmă în acest sens că „Missa în si minor a implicat întreaga viaţă a autorului. Începută în 1733 din motive „diplomatice”, ea a fost încheiată de Bach chiar în ultimul an al vieţii, când era aproape orb. Această lucrare monumentală sintetizează tot ceea ce cantorul de la Leipzig a dăruit muzicii, din punct de vedere stilistic sau ca tehnică de compoziţie. Ea reprezintă de asemenea cea mai uluitoare întâlnire spirituală dintre două lumi, glorificarea catolică şi cultul luteran al crucii…” (Laura Ana Mânzat, Radio România Muzical)

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dirijorul serii, Gian Luigi Zampieri
Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, Gian Luigi Zampieri a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului său, dirijorul și profesorul Franco Ferrara, la centenarul nașterii acestuia. În octombrie 2011, a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Cameră Radio din București, prezentând în primă audiție absolută propria compoziție „Non nobis Domine, portretul lui Jacques de Molay”, interpretată cu ocazia aniversării procesului care a hotărât desființarea Cavalerilor Templieri – Ordinul Templului lui Solomon. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Cinci solişti vor încânta publicul meloman – Gina Gloria Tronel, Olga Şain, Claudia Codreanu, Mihai Urzicana, Justinian Zetea
În paralel cu frecventarea cursurilor de master la Universitatea Națională de Muzică – București, Gina Gloria Tronel susține recitaluri la Opera Națională din Bordeaux, Institutul Cultural Român din Paris, Filarmonica „Banatul” – Timișoara, Filarmonica – Arad, la Oslo și Copenhaga. De asemenea, pe scena Operei Naționale Române – Cluj-Napoca a debutat în rolul lui Cotoșman din opera „Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu.
Născută la Slatina, soprana Olga Șain a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara (canto, cu prof. Rodica Miloia), beneficiind și de îndrumarea reputatei soprane bucureștene Georgeta Stoleriu. Activează, la început, în Corul Filarmonicii „Banatul”, pentru ca, din 2001, să se stabilească în Craiova, fiind angajata Coralei Academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Mezzosoprana Claudia Codreanu formează împreună cu pianista Inna Oncescu un duo cameral de peste 20 de ani, care a prezentat publicului lucrări valoroase, cunoscute şi mai puţin cunoscute, unele dintre ele în primă audiţie, iar din 2010 a început o frumoasă colaborare cu chitaristul Costin Soare. În prezent, este lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (secţia canto) şi coordonator al unor proiecte cultural-educaţionale ai căror protagonişti sunt tinerii artişti pe care îi îndrumă profesional.
Tenorul Mihai Urzicana este solist al Coralei „Armonia” din Constanța, ansamblu alături de care a susținut numeroase concerte în țară și străinătate (Anglia, Irlanda, Franța, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Serbia, Bosnia, Polonia, Elveția, Israel) și a câștigat Medalii de Aur la competiții mondiale corale din S.U.A., Letonia, Austria, Germania, Rusia. În anul 2017, a câștigat Premiul I la Concursul Național „Mihail Jora” (ediția a XXVII-a), secțiunea canto.
Basul Justinian Zetea a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (studii de licenţă şi master, în prezent fiind doctorand) şi a devenit colaborator al Operei Naţionale Bucureşti din stagiunea 2011/2012. Este şi membru al Corului „Accoustic”, alături de care susține numeroase concerte în ţară şi în străinătate. Are în repertoriu şi numeroase partituri din muzica vocal-simfonică şi lieduri. Posedă un impresionant repertoriu de operă: de la Mozart, Verdi, Puccini și Wagner, la Paul Constantinescu, Trăilescu și Dediu.

Pavel Şopov, maestru de cor şi cadru didactic universitar
Pavel Şopov a fost, în perioade distincte, dirijor al corului Filarmonicii „Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric „Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă „Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, cadru didactic la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, în paralel, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.
Biletele (30 lei preţ întreg, 15 lei preţ redus pentru elevi, studenţi şi seniori) pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698.

Politica