Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi este marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.
În mesajul transmis de reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurări de Sănătate (CNAS) se arată că, prevenţia diabetului se poate face printr-un stil de viaţă sănătos iar depistarea bolii, printr-o simplă testare a glicemiei pentru întreaga familie.
Specialiştii afirmă că depistată într-un stadiu incipient, boala nu poate fi vindecată, însă poate fi însă ţinută sub control fără medicaţie, cu dietă adecvată şi activitate fizică zilnică.
România se aliniază și ea eforturilor mondiale de prevenire şi tratare a diabetului şi de aceea, cel mai mare program naţional curativ derulat de CNAS, ca număr de pacienţi – circa 823.000 în acest an – şi al doilea ca nivel de finanţare, după cel oncologic, este cel de diabet.
În cadrul programului, pacienţilor li se asigură gratuit medicamentele (antidiabetice orale şi/sau insulină, după caz), pompele de insulină şi testele de automonitorizare necesare pentru tratarea şi monitorizarea bolii.
Reprezentanţii CNAS mai spun că, bugetul alocat anual Programul Naţional de Diabet Zaharat s-a mărit de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungând acum la peste 1 miliard de lei, iar numărul pacienţilor beneficiari s-a dublat în acelaşi interval de timp.