50 etnici români din Bulgaria şi Serbia au vizitat, vineri, judeţul Olt, în cadrul Programului „Descoperă şi cunoaşte România”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Cei 30 de sârbi şi 20 de bulgari au avut o întrevedere cu reprezentanți ai autorităţilor locale, în sala de şedinţe a CJ Olt. La eveniment au participat vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, inspectorul şcolar general ajunct Florica Grecu, directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, directorul Direcţiei de Cultură Olt, Gheorghe Iorga, directorul Filialei Slatina a USAMV, Victor Tiţa.
„Astăzi, suntem în judeţul Olt, în cadrul Programului «Descoperă şi cunoaşte România». Este un program în care aducem etnici români din jurul graniţelor, în ţară, să viziteze ţara. Suntem la cea de a noua etapă din acest an Centenar, am avut români din toate regiunile istorice, fie că vorbim de Ucraina, Transcarpatia, Cernăuţi, sudul Basarabiei, cât şi din Republica Moldova, din Ungaria. Astăzi, avem un grup de 50 de etnici români, 30 din Serbia şi 20 din Bulgaria, care va avea trei zile pline de activităţi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet.
Ulterior, grupul a vizitat Muzeul Județean Olt, Mănăstirea Clocociov şi Muzeul Câmpiei Boianului din Drăgăneşti-Olt.
„Astăzi şi jumătate din ziua de mâine vom sta în judeţul Olt, după care vom pleca în judeţul Dâmboviţa, unde vom vizita Turnul Chindiei, Curtea Domnească, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi şi Mănăstirea Dealu. De fiecare dată când mergem să vizităm ţara, pe lângă locurile pe care le vizitează, oamenii pe care îi întâlnesc şi amintirile frumoase, ţinem să-i ducem şi pe la mănăstiri, unde oamenii se şi roagă”, a mai declarat reprezentantul Guvernului.
500 de etnici români din apropierea graniţelor ţării vor fi vizitat România, în cadrul acestui program, până la finalul anului.
„Scopul principal este ca cei care vin aici să-şi creeze nişte amintiri frumoase, nişte emoţii şi schimburi de experienţă pe care să povestească, la rândul lor, în comunitate. Ca şi număr, avem 500 de participanţi, în acest an, faţă de 300 anul trecut. În general ne dorim, pe exemplul Parlamentului European, când românii noştri merg în vizită, etnicii români din comunităţile istorice să vină să-şi vadă ţara şi să-şi trezească identitatea lor românească”, a conchis Veaceslav Şaramet.