miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova, centru de meşteşuguri tradiţionale pentru trei zile

Timp de trei zile, Piața „William Shakespeare” din Craiova a fost plină de culoare şi forme. Forme tradiţionale. Zeci de meşteri şi artizani populari au venit în Bănie pentru a-şi prezenta produsele pe care cu pasiune şi mândrie le-au creat. Aceasta, în cadrul celei de-a 41-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, eveniment organizat de Muzeul Olteniei Craiova, prin Secția de Etnografie, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, și, în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova.

„De la primele ediţii care s-au desfăşurat în parcul ce înconjoară Casa Băniei, acest târg nu s-a vrut doar un prilej de comerţ înlesnit meşterilor populari de către muzeu, ci scopul primordial a fost acela de a expune arta tradiţională în diversitatea ei de forme, materiale şi culori, precum şi funcţionalităţi. În prezent, târgul este conceput ca un discurs expoziţional care aduce la viaţă artefacte specifice”, a declarat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a evidențiat longevitatea acestei manifestări puse în slujba păstrării și promovării valorilor autentice ale artizanatului românesc, precum și implicarea instituției în susținerea domeniului cultural.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Târgul Meșterilor Populari s-a consacrat drept o manifestare de tradiție și consider că longevitatea ei este absolut remarcabilă. Cine a încercat să organizeze un eveniment pentru doi sau trei ani la rând realizează cu adevărat ce înseamnă să ai continuitate în derularea unui astfel de demers timp de 41 de ediții. În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, îmi revine plăcerea de a exprima deplina noastră apreciere pentru toți cei care s-au implicat, de-a lungul atâtor ani, și contribuie pe mai departe la eforturile depuse pentru a menține aprinsă flacăra acestui târg, dar și să le mulțumesc celor care ne-au obișnuit cu participarea lor aici, la Craiova. Doresc să vă transmit faptul că toți iubitorii de frumos, de meșteșug autentic așteaptă cu nerăbdare acest eveniment, organizat în mod tradițional în perioada în care Bănia își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, vicepreședintele Oana Bică a afirmat: „Doresc să-i felicit pe toți oamenii inimoși angrenați în organizarea Târgului Meșterilor Populari, dar în special pe colegii noștri de la Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie. Această acțiune se înscrie în multitudinea de manifestări culturale care se desfășoară în aceste zile la Craiova, sub patronajul Consiliului Județean Dolj. (…) Vreau să le mulțumesc tuturor celor care se implică în susținerea unor astfel de demersuri și să vă asigur de întregul sprijin al instituției noastre și pentru viitor”.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a precizat: „Am invitat pe o parte dintre aceștia să participe și la piața volantă ce va avea loc în fiecare sfârșit de săptămână pe Strada Unirii între Piața Mihai I și Casa Rusănescu (Casa Căsătoriilor) pentru a putea oferi craiovenilor produse autentice în fiecare săptămână, nu doar la astfel de ocazii speciale”.

La această ediţie a evenimentului au participat aproximativ 60 de meșteri populari din principalele zone etnografice și geografice ale României – Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș, Țara Oașului, Țara Făgărașului, Țara Bârsei şi nu numai. Este vorba despre meşteri ceramişti, sculptori în os și lemn, iconari pe lemn și sticlă, pielari, fierari, cofetari țesători în lână, bumbac, borangic, păr de capră, papură, pănușă, sticlari, șlefuitori de pietre semiprețioase, creatori de costume populare, ori meşteri de țesături interioare, și producători apicoli, de bunătăţi tradiţionale, între care dulciuri de casă ori vestitele brânzeturi şi afumături de Sibiu.

Şi în acest an organizatorii au premiat mai mulţi meşteri. Astfel, Premiul „Cetatea Băniei” a fost acordat de Primăria Craiova Teofiliei Mihoreanu, încodeietor de ouă, din Botoșani.

Trofeul „Marele Premiu”, acordat de Muzeul Olteniei Craiova, a ajuns la Gheorghe Gheorghe, realizator de costume populare din Tismana, Gorj.

Alte premii acordate la Târgul Meşterilor Populari 2018

Secțiunea “Adulți”

Premiul I: Bucur Aneta, Argeș, costume populare

Premiul al II-lea: Gârbovan Gheorghe, Mehedinți, ceramică

Premiul al III-lea: Constantin Virgil, Ilfov, pielărie

Secțiunea “Tineret”

Premiul I: Ivașcu Adrian, Argeș, apicultură

Premiul al II-lea: Matei Corina, Vâlcea, împletituri pănușă

Premiul al III-lea: Micuț Cristinel și Radu, Argeș, sculptură lemn.

Politica