duminică, decembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

„Caravana Marii Uniri”, concert extraordinar susţinut de cunoscuţi artişti romi

Un spectacol extraordinar prin care a fost promovată cultura romă, dedicat Centenarului Marii Uniri, a avut loc, miercuri seara, în sala de spectacole a Filarmonicii Oltenia.

concert 1

Este vorba despre un concert ce face parte din proiectul cultural „Caravana Marii Uniri”, organizat de Partida Romilor „Pro Europa”, Sucursala Sud-Vest Oltenia, în colaborare cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și Secretariatul General al Guvernului. Publicul a asistat la dansuri tradiţionale susţinute de Roma Fest şi la un concert susţinut de cunoscutul acordeonist Emy Drăgoi și de renumitul virtuoz al țambalului Giani Lincan. Unele dintre piese au fost din repertoriul tradiţional, reorchestrate şi readaptate la muzica clasică, după cum a precizat Isabela Tiberiade, tânăra care a prezentat evenimentul.
Mihai Neacşu, directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher a afirmat că acesta este cel de-al treilea concert Caravana Marii Uniri.
„Este un proiect inedit pentru că muzica romă a fost, graţie celor doi mari muzicieni Giani Luncan şi Emy Drăgoi pe care îi aplaud încă o dată, adaptată la muzică clasică. Este ceva ce nici eu nu am auzit până acum câteva seri când mi-au prezentat concertul”, a spus acesta.
Iulian Paraschiv, coordonator regional al Partidei Romilor, a afirmat că prin acest eveniment s-a urmărit promovarea unor oameni care fac cinste etniei şi României, în general: „Este un an foarte special pentru noi toţi românii, este un an foarte important pentru că au trecut 100 ani de când înaintaşii noştri, romi şi neromi deopotrivă, au făcut eforturi, s-au sacrificat pentru ca noi să ne bucurăm de ceea ce oferă România azi (…) Marea provocare a organizaţiilor rome, pe care încearcă să o aducă în prim plan, este că România următorilor 100 ani trebuie să fie o Românie în care responsabilitatea trebuie să fie duală, în care cetăţenii acestui stat indiferent de apartenenţa etnică, de credinţa religioasă, cred în România şi cred într-un viitor mai bun pentru noi toţi”.
Pe plan local, de organizarea evenimentului s-a ocupat Romeo Tiberiade, președintele APRPE Dolj. „Într-adevăr este o zi specială, pentru mine personal, am făcut de multe ori lucruri frumoase pentru etnia noastră, pentru Craiova, cu sprijinul autorităţilor locale şi nu ne-am simţit niciodată discriminaţi”, a precizat Tiberiade.

Despre artişti (preluare de la APRPE Dolj)
Emy Drăgoi este renumit ca acordeonist de jazz. A studiat la Liceul de Artă din Ploiești, după care a plecat la Academia de Jazz Bill Evans din Paris, unde a studiat pianul. După terminarea studiilor universitare, a colaborat cu mai multe trupe, abordând stiluri diferite de jazz. În Franța este supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Giani Lincan este un cunoscut interpret la țambal care la cinci ani a primit prima lecție
despre țambal de la bunicul său. În 1975, a avut șansa de a-și continua studiile de țambal cu renumiții virtuozi Mitică Marinescu Ciuciu și Toni Iordache. Din 1989 până în 1998 a oferit românilor adevărate bijuterii muzicale, la București. A studiat țambalul cu Marin Ulei, la Institutul „George Enescu”. Aici și-a dobândit calificarea ca profesor de muzică. Fiind un artist realizat la o vârstă fragedă, a activat în cadrul mai multor orchestre, atât ca solist, cât și ca membru. Realizările sale muzicale nu se limitează la muzica clasică. Lincan se transformă într-un interpret de muzică populară, de jazz și de muzică țigănească. Face improvizații, compoziții și aranjamente. În calitate de muzician universal, cu un sunet inimitabil și o individualitate muzicală clară, el oferă performanțe de o calitate neobișnuită și memorabilă. A câștigat numeroase premii și a participat la numeroase festivaluri deosebite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica