Proiectul Ro-Net, prin care 783 de localităţi din mediul rural ar urma să beneficieze de infrastructură broadband (internet de mare viteză), s-ar putea finaliza cel târziu la jumătatea anului viitor.
Declarația a fost făcută de Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la deschiderea evenimentului de tehnologie IMWorld 2019 de la Romexpo.
În cadrul aceluiași eveniment, Bogdan Cojocaru a vorbit și despre un alt proiect, Next Generation Network (NGN), aprobat în luna august şi care se adresează jucătorilor din acest sector. Este un proiect de 63 de milioane de euro cu un mare potenţial, care vine în sprijinul companiilor mici, medii şi mari.
De asemenea, ministrul Comunicaţiilor a punctat faptul că Executivul a pregătit o schemă de ajutor de stat în valoare de circa 94 de milioane de euro, prin care companiile mici şi mijlocii cu capital românesc pot primi finanţare pentru dezvoltare tehnologică şi digitală.
Ro-Net este un proiect major, finanţat prin fonduri structurale europene, care va acoperi 783 dintre cele 2.268 de localităţi identificate ca ‘zone albe’, iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale, aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.
Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă.
La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională.