Odată cu venirea toamnei, fiecare dintre noi trebuie să se adapteze schimbărilor ce au loc în natură. Temperaturile încep să scadă, soarele nu îşi mai face atât de des apariția, iar ploile de toamnă îi pot determina pe meteosensibili să dezvolte o depresie sezonieră. Femeile sunt mai predispuse în a dezvolta o astfel de depresie, având tendința de a analiza tot ceea ce se întâmplă în jurul lor.
„Trecerea de la un sezon la altul este întotdeauna o sursă suplimentară de stres față de rutina noastră cotidiană. Chiar dacă trecem de la primăvară la vară, de la vară la toamnă sau de la toamnă la iarnă, de fiecare dată, organismul nostru trebuie să treacă fizic şi psihic printr-o stare nouă de adaptare. Faptul că ne scoatem hainele de sezon din dulap sau să ne cumpărăm alte haine este însuşi un efort suplimentar la care suntem supuşi, dar la care ne putem adapta. Sunt oameni care sunt dependenți de factorii meteo şi se numesc meteosensibili. Pentru ei, această schimbare de sezon se realizează într-un mod mult mai intens, asociat cu sentimente. Un lucru foarte important este faptul că încet, încet, soarele este din ce în ce mai puțin prezent, iar faptul că nu suntem expuşi la soare crează un sentiment de închidere, de nesiguranță, de anxietate, de depresie, dând naştere acestor depresii sezoniere ce se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, lipsa dorinţei de a socializa cu ceilalți şi de a iniția activități noi. Imaginea de sine scăzută, neîncrederea, incertitudinea şi oscilația sunt semne care, dacă se manifestă mai mult de două-trei săptămâni, tind să intre spre zona de specialişti. Adică dacă două-trei săptămâni aceste simptome nu dispar este nevoie să cerem ajutorul unui specialist din zona psihologiei sau psihiatriei, în funcție de gravitatea situației”, spune psihologul Irina Gruia.
Familia, prietenii, joacă un rol important în starea noastră psihică, mai spune psihologul: „Cercul social, susținerea emoțională, calitatea şi cantitatea de activități pe care le avem cu cei din jur determină, contribuie la starea noastră psihică. Dacă ei observă că este ceva în neregulă la noi sau noi observăm că este ceva în neregulă la ei să putem să luăm măsuri şi să-i implicăm în activități care le fac plăcere, să-i invităm la film, la piscină, sau să mănânce mâncarea preferată astfel încât trecerea dintre sezoane să fie una echilibrată”.
Specialistul a mai precizat că apariția unei depresii nu este determinată doar de schimbarea de anotimp, la aceasta adăugându-se şi starea emoțională legată de problemele din viața personală.
„Persoanele cu tendința de a dezvolta depresii sunt mai expuse şi mai vulnerabile în această perioadă. Rareori am întâlnit situații în care dintr-o dată o depresie să se declanşeze din cauza faptului că a venit toamna, iarna sau primăvara. De cele mai multe ori depresia este asociată cu stilul şi modul de viață al acelei persoane, calitatea relațiilor pe care le are cu cei din jur, traumele, insatisfacția față de propria existență, dificultățile personale, modul în care este văzut sau se vede pe sine la serviciu, în familie sau în relația de cuplu. Toate aceste lucruri se adună şi se declanşează această depresie, sau cu îmi place mie să-i spun, „depresurizare”. Diferența este că depresia este clinic acea stare care necesită un ajutor medical sau psihologic, iar „depresurizarea” este această oscilație sus jos pe care cu toții o avem. Femeile de exemplu au această depresie temporară de fiecare dată înainte de apariția ciclului menstrual, iar această fluctuație bineînțeles că este cu remisie recurentă, fiind complet recuperabilă în următoarele zile. Depinde foarte mult să vedem dacă aceşti oameni care sunt meteodependenți şi au un stil de viață toxic, intraţi o dată în depresie, au capacitatea de a-şi reveni şi a-şi retrăi frumos existența”, afirmă Irina Gruia.
Femeile sunt mai predispuse în a dezvolta depresii sezoniere. Pentru a evita apriția depresiilor este important să analizăm ceea ce se întâmplă cu noi şi să desfăşurăm activități care ne fac plăcere.
„Studiile arată că femeile sunt mai predispuse către genul acesta de fluctuații sezoniere din cauza faptului că ele sunt ființe puțin mai emoționale decât bărbații şi au tendința de a supraanaliza tot ceea ce se întâmplă în zona emoțională. Este important să identificăm când ceva este peste limita noastră de normalitate, iar când barometrul scade mult sub ceea ce suntem noi de obicei, să conştientizăm că da, avem o depresie sezonieră şi să facem ceva legat de asta, adică să ne răsplătim corpul, psihicul şi viața relațională cu fel de fel de conținuturi care să ne încarce emoțional şi fizic. Să mergem la piscină, să ieşim să ne întâlnim cu o prietenă bună sau să mâncăm ciocolată, care este renumită pentru creşterea nivelului de endorfine din sânge. Să facem lucruri care ne plac este singura şi cea mai la îndemână soluție, lucruri pe care ar trebui să le facem indiferent că avem sau nu depresie sezonieră”, precizează psihologul Irina Gruia.