O serie de studii științifice vor fi prezentate în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Conferinţei Internaționale „Muzeul și Cercetarea Ştiinţifică”, eveniment ce se desfășoară în Craiova până pe 22 septembrie și care reunește o sută de participanți.
Deschiderea oficială a Conferinței a avut loc, joi, la Palatul Administrativ. Evenimentul a marcat și aniversarea a 95 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Naturală al Craiovei, iar, cu această ocazie, directorul Muzeului Olteniei a vorbit despre istoricul acestei secții.
„Către sfârșitul anului 1922 din îndemnul mai multor intelectuali din oraș, profesori, militari, avocați, a luat ființă societatea Cercul Științific Craiovean, cu scopul de a înfăptui în capitala Olteniei un muzeu de istorie naturală în felul aceluia din București, înființat sub direcțiunea lui Grigore Antipa în 1906. Prin urmare, la 2 decembrie 1923 a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei, condus de profesorul de științe naturale Marin Demetrescu. După 4 ani de la înființare, respectiv în anul 1927, Muzeul de Istorie Naturală al Craiovei a primit spre administrare și colecțiile Muzeului Regional de Antichități și Etnografie al județului Dolj, apoi la 13 mai 1928 s-a hotărât ca întregul muzeu să-și depășească aria de explorare la ținutul oltean și să funcționeze sub denumirea de Muzeu Regional al Olteniei, tot sub conducerea profesorului Marin Demetrescu (…) Pe parcursul deceniilor, în ciuda dificultăților de expunere, patrimoniul secției s-a constituit și îmbogățit continuu din donații, achiziții, transferuri, schimburi și colectări efectuate de către specialiștii secției în cadrul activităților de cercetare întreprinse în diferite zone ale Olteniei. În prezent, patrimoniul Secției de Științele Naturii cuprinde peste 113.000 de piese. Practic, jumătate din tot patrimoniul Muzeului Olteniei. O însemnată valoare documentată științific, repartizată în colecții de geologie, paleontologie, botanică, moluște, insecte, nevertebrate, pești, amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile. O bună parte din patrimoniu a fost catalogat și introdus în circuitul informațional de către muzeografii secției”, a explicat Florin Ridiche.
Despre implicarea administrației județene în proiecte destinate protejării mediului și biodiversității, teme care se regăsesc și pe agenda conferinței, a făcut precizări, la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile: „Consiliul Județean este alături de Muzeul Olteniei și de-a lungul ultimilor ani a reușit din fonduri proprii și din fonduri europene să investească sume considerabile. Am atras aproximativ 12 milioane de euro pe care i-am investit în reabilitare, în consolidare, în amenajarea unui laborator de restaurare cu cele mai moderne tehnici. De asemenea în amenajarea expozițiilor de bază, incusiv Secția de Științele Naturii a fost pusă în acest proces și expoziția de bază de la Științele Naturii poate fi considerată una dintre cele mai de succes expoziții ale muzeului și investiții ale Consiliului Județean Dolj.
De altfel, biodiversitatea, ecologia, protecția mediului se află între preocupările noastre și este alături de noi și doamna director de la coridorul Jiului. Am preluat 5 arii protejate în administrare, Coridorul Jiului, Confluența Jiu Dunăre, Lacul Bistreț, punctul forestier Drănic și pădurea Zăval. Sunt aproximativ 70.000 de hectare unde se găsesc floră și faună care sunt deja în arii protejate și în parcuri protejate. Pentru început am obținut 3 milioane de euro pentru managementul acestor rezervații, iar acum de când am transformat Coridorul Jiului într-o instituție distinctă cu finanțarea Consiliului Județean am început să aplicăm și pe proiecte europene. Și pe programul operațional infrastructură suntem gata cu un proiect de 1 milion și jumătate de euro tocmai pentru a reuși să implementăm mai multe măsuri pentru managementul acestor aripi”.
Prezentă la eveniment, Emilia Florea, directorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Turism și Dezvoltare Rurală Durabilă, a precizat: „Doresc să reiterez importanța pe care Consiliul Județean o acordă ariilor protejate asumându-și din 2011 responsabilitatea acestor arii protejate din situl Natura 2000. Noi considerăm, iar activitatea noastră se îndreaptă către acest obiectiv, că situl Natura 2000 nu trebuie doar să se limiteze la conservarea speciilor și habitatelor, ci să cuprindă întreaga problematică de dezvoltare durabilă”.
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj, Oana Bică, a punctat investițiile derulate de administrația județeană la Secția de Științele Naturii.
„Muzeul Olteniei din Craiova este una dintre instituțiile cu care noi, Consiliul Județean Dolj, ne mândrim. Este una dintre instituțiile cele mai vizibile și active ale Consiliului Județean Dolj. De aceea aș vrea ca și în fața dumneavoastră să-i felicit pe colegii noștri de la Muzeul Olteniei, să-l felicit pe domnul director Ridiche pentru tot ceea ce face acolo. Consiliul Județean Dolj în urmă cu mai bine de 10 ani a demarat investițiile la Secția de Științele Naturii. Am vizat atât reamenajarea Palatului Ramuri cât și amenajarea expozițiilor permanente, acțiunile investiționale vizând atât crearea unei accesibilități generoase a publicului craiovean către actul de cultură, o invitație prietenoasă pentru a descoperi bogatul tezaur deținut de secție, respectiv 113.000 de piese, reunite în numeroase colecții, o veritabilă bancă de date a naturii Olteniei și implicit a României. Amenajarea expoziției de bază la etajul 1 al Secției de Științele Naturii a fost terminată în anul 2008 fiind realizată cu ajutorul fondurilor de pre aderare PHARE în valoare de 240.000 de euro la care s-a adăugat suma de 98.000 de euro de la bugetul Consiliului Județean Dolj. În perioada 2009-2010 au fost modernizate depozitele în care se află piesele de patrimoniu. Pentru a reda publicului întregul circuit expozițional la standarde europene autoritatea județeană a continuat investițiile la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei în perioada 2011-2012 cu încă 1.077.000 de euro din bugetul propriu pentru finalizarea amenajării expoziției de bază la parter și etajul doi al Palatului Ramuri. Proiectele științifice ce au stat la baza realizării acestor investiții au urmărit același concept de interactivitate cu vizitatorii, combinația de butaforie muzeală fiind de natură a reda cât mai fidel ecosistemul Olteniei și Universul Cosmic cu expunerea propriu-zisă a pieselor de patrimoniu cultural național. Amenajarea expoziției permanente „Universul și sistemul nostru solar” a inclus și un planetariu care reprezintă o premieră națională din punct de vedere al tehnologiei moderne folosite. Așadar Consiliul Județean Dolj prin Muzeul Olteniei oferă publicului vizitator prin investițiile realizate la Secția de Științele Naturii șansa vizitării unui muzeu modern ce mizează atât pe decelarea, expunerea și valorizarea unui patrimoniu cultural impresionant cât și pe impactul socio cultural pe care această exprimare muzeologică îl va avea asupra Craiovei, asupra Olteniei și chiar asupra zonelor transfrontaliere”.
La deschiderea Conferinței Internaționale „Muzeul și Cercetarea Științifică“ au luat parte și decanul Facultății de Agronomie, prof. univ. dr. Tudor Alexandru, precum și conf. univ. dr. Liviu Mărăcineanu, prodecan al Facultății de Horticultură.