Artistul plastic Geta Brătescu a murit miercuri dimineaţa, au confirmat reprezentanţii Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP).
„Marea doamnă a artei conceptuale din România”, așa cum era numită artista, a fost o reprezentantă importantă a avangardei postbelice, a cărei contribuţie artistică pluridisciplinară este rezultatul studiilor în literatură şi filosofie, urmate în paralel cu cele de artă.
Geta Brătescu și-a dedicat întreaga viaţă artelor, lucrând zilnic în atelierul său. De altfel, artista nu se consideră pictor, ci un creator de imagini.
Cu o carieră impresionantă, de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor în întreaga lume. Pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul „Apariţii” al artistei, a fost unul dintre mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.
Lucrările Getei Brătescu se regăsesc în colecţii importante precum cele ale MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MAK, Viena, MUMOK, Viena, Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana si FRAC Lorraine, Franţa.
Scriitoare, ilustratoarea printre altele a traducerii lui „Faust” semnate de Ştefan Augustin Doinaş, director artistic al revistei „Secolul 20/Secolul 21”, a fost distinsă în 2008 cu titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti pentru contribuţia sa la dezvoltarea artei contemporane româneşti.
Artista a fost decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Ofiţer, prin decret prezidenţial.
sursa foto: 24 PH Arte