luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

„Pandurii”, dincolo de uniforma militară

Au pasiuni şi poveşti diferite. Excelează în ceea ce fac obținând premii la concursuri locale, naționale şi internaționale. Formează toți o mare familie şi îmbracă cu mândrie uniforma Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.

385 de elevi învață la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”. Dincolo de pregătirea școlară și militară de care au parte aici, acești copii au, fiecare, pasiunile lor, unii dintre ei transformându-le în performanțe. Am stat de vorbă cu o parte dintre aceștia.
Pîrvoi Dana Andreea Alexandra este în clasa a 12-a la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” şi îi place foarte mult să danseze. A început încă de când avea cinci ani, fiind inspirată de sora ei mai mare care mergea la dansuri, aşa că a mers şi ea şi spune că de atunci nu s-a mai oprit.

Pîrvoi Dana Andreea Alexandra

„Am făcut parte dintr-un ansamblu, unde am întemeiat o a doua familie cu toți colegii mei. Când am venit aici lucrurile s-au schimbat pentru că nu am mai putut să merg la repetiții, dar pasiunea încă există şi nu cred că o să dispară vreodată. Am întemeiat aici un ansamblu de care m-am ocupat în totalitate şi încă mă ocup. Sunt coordonator. I-am învățat pe copii tot ce ştiu eu şi sper că o să pot să-i învăț şi de acum în colo chiar dacă sunt în ultimul an. Am participat la atelierele de creație care se desfăşoară în fiecare an între liceele militare, unde ne-am făcut remarcați pentru că nimeni nu dansează ca în Oltenia. Mi-am dorit să vin la Colegiul Militar încă din clasa a III-a şi dorința niciodată nu s-a stins chiar dacă în clasa a VIII-a am avut un eşec şi nu am putut să intru la Colegiul Național Militar de la Alba Iulia. Sunt foarte mulțumită că Liceul Militar de la Craiova mi-a oferit şansa să fiu elevă aici şi profit de ea la maxim.
Ceea ce îmi place este că ți se oferă ocazia să faci tot ce-ți propui şi te susține foarte mult. Pe lângă faptul că-ți oferă prietenii pe care nu o să le uiți şi care nu se vor termina niciodată, îți oferă oameni de încredere care or să fie acolo pentru tine chiar dacă anii de liceu se termină”, a precizat tânăra.
Ea a mărturisit că la Colegiul Militar din Craiova a găsit modele demne de urmat: „O persoană pe care o apreciez foarte mult în cadrul colegiului este domnul comandant. Poate pare tipic să spun asta, dar e o persoană care cunoaşte foarte multe lucruri şi are o cultură generală foarte bogată şi îmi doresc ca pe viitor să ajung cel puțin la jumătatea statutului dumnealui. Cu toate că programul nu e punctul meu forte am reuşit să mă adaptez aici foarte bine şi acum face parte din mine. A fost destul de greu, dar reuşind să fac aici ceea ce îmi plăcea să fac şi acasă a făcut ca locul acesta să devină acasă şi faptul că am devenit din elev profesor a fost de câteva ori mai bine pentru că să fii profesor şi să vezi cum ceilalți învață ce le spui tu şi sunt atenți, iar apoi, când toată lumea vă aplaudă este cel mai minunat sentiment”.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Vlad Ioana Cezara

Vlad Ioana Cezara, elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Militar, a obținut peste 40 de premii la concursurile de Karate. Practică acest sport de la 10 ani, iar încă de la prima ei competiție a obținut locul întâi.
„Am început acest sport la recomandarea unui prieten de familie. Inițial nu ştiam foarte multe despre el, dar, la scurt timp, după o lună, a fost prima mea competiție unde am obținut locul întâi, apoi mi s-a deschis apetitul pentru competiții. Am obținut foarte multe premii, peste 40. Cele mai importante, internaționale, pe care le-am obținut aici, cât am stat în Colegiul Militar. Am participat la Campionatul European în Slovenia, unde am obținut locul întâi cu echipa. La Campionatul Mondial de la Cluj am obținut din nou locul întâi cu echipa, iar ultimul meu rezultat a avut loc la Campionatul Mondial de VSF din Istanbul unde am obținut două locuri întâi şi două locuri trei. Când eram în clasa a VIII-a m-am interesat de ce variante am pentru licee. Eu am făcut şcoala generală într-un colegiu şi nu mai aveam curiozitatea aceea să văd cum este într-un liceu aşa că împreună cu mama mea am căutat licee şi am găsit Colegiul Militar. Atunci nu am reuşit să intru. Am picat uimitor la proba de rezistență cu câteva secunde. La sfârşitul clasei a IX-a m-au sunat de la centrul de recrutare şi m-au întrebat dacă mai vreau să încerc o dată. Pe moment am zis că nu mai vreau pentru că-mi trasasem un alt drum, dar la o discuție în familie am decis să încerc din nou pentru că nu aveam nimic de pierdut şi uitați-mă aici. Se fac deja trei ani de când mă aflu aici. Suntem ca o familie, ca frați şi surori. Nu mai simți lipsa de acasă. E un sentiment foarte plăcut. Mi s-a oferit şansa să dau şi eu admiterea la academiile din Statele Unite unde a dat şi colegul meu Barbu Cornel. În perioada 24-26 octombrie se organizează o excursie de studii pe la toate academiile şi atunci o să mă dec

Firănescu Eduard Marian

id”, a afirmat Ioana Vlad.

Firănescu Eduard Marian este în clasa a X-a la Colegiul Național. Face Karate de aproape 11 ani, iar anul acesta a obținut premii la Campionatul Mondial din Turcia. Îi place uniforma şi cariera militară. Are deja un model şi îi place strictețea pe care a găsit-o la colegiu, spunând că asta îl pregăteşte pentru viață: „Am trecut prin foarte multe competiții internaționale, naționale şi locale. Chiar anul acesta, am participat la Campionatul Mondial din Turcia unde am obținut două locuri trei şi un loc doi. Am venit din Bucureşti, am făcut karate la CS Cobra Karate Bucureşti, iar acum fac la LPS Petrache Trişcu din Craiova. Atunci când am venit la colegiu cel mai mult mi-a plăcut uniforma şi faptul că o să am un viitor asigurat. Atunci când te înscrii la colegiu ți se deschide calea spre o carieră militară şi un loc de muncă stabil. Aici cel mai mult mi-a plăcut strictețea şi program pe care trebuie să-l respectăm pentru că o să ne pregătească pentru viață. Dimineața ne trezim la 6. Mergem la înviorare de la 06.10 la 06.25, după revenim înapoi în sectorul companiei. Ne spălăm pe dinți, ne aranjăm, ne schimbăm în uniformă, iar la 7 fără un sfert trecem pe sectoare. Avem fiecare câte un sector stabilit. De la 7, la 7 jumate mergem la masă, apoi avem adunare. Se intonează imnul şi se ridică drapelul, iar apoi se merge la ore până la 14 sau 15, depinde de zile. În cadrul colegiului îl apreciez foarte mult şi îl urmăresc pe domnul locotenent Popescu. Mă ajută în tot ceea ce fac atât pe mine cât şi pe ceilalți. El ne-a fost alături din primul an şi o să ne fie alături până anul patru”.

Tîmpu Valentin Eduard

Tîmpu Valentin Eduard este în clasa a X-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” şi face parte din echipa de volei a colegiului: „Practic volei de şapte ani şi am luat mai multe titlturi an de an. Când eram la început am luat locul doi național, iar acum doi ani am luat locul întâi. În afară de volei de sală mai practic şi volei de plajă. Anul acesta am luat locul trei național la volei de plajă. Fac parte din echipa de volei a colegiului şi participăm la competițiile sportive între liceele militare. Anul trecut am participat la Spartachiadă, iar anul acesta promitem să luăm un loc mai bun. E destul de greu, dar putem să ne împărțim timpul. Avem program bun de studiu, iar antrenamentele sunt puse în aşa fel încât să ne mai rămână timp şi de teme. Părinții mei au fost încântați atunci când am intrat la colegiu pentru că şi fratele meu a vrut să dea la un liceu militar. Este o carieră pe care o poți menține toată viața. Mă simt mândru că port uniforma, iar cel mai emoționant moment a fost la spartachiadă atunci când am prezentat onorurile cadrelor care au venit să ne vadă la deschidere şi închidere”.

Stănciugel Mihai Robert

Stănciugel Mihai Robert, elev în clasa a X-a, este pasionat de istorie, citeşte cărți şi vrea să obțină rezultate cât mai bune la concursuri: „Anul trecut am fost la olimpiada de istorie unde am obținut o mențiune, dar anul acesta vreau să merg din nou, să obțin un premiu mai bun şi să ajung la națională. Pasiunea mea vine din clasa a VI-a, când am avut o profesoară pe care o admiram foarte mult şi mi-a insuflat această pasiune. În şcoala generală, citeam mai multe cărți, acum nu-mi mai permite timpul. Îmi place foarte mult Istoria României şi sunt pasionat de Primul Război Mondial. Încă de mic am admirat paradele militare şi uniformele militare. Am venit aici pentru că vreau să-mi fac o carieră, să am un serviciu stabil şi un salariu bun. În viitor vreau să intru la Academia Forțelor Aeriene”.

Ciofalcă Mario Daniel

a început de curând clasa a IX-a şi chiar dacă a fost tentat să renunțe, colegii mai mari l-au susținut şi l-au încurajat să meargă mai departe.

„Până acum este foarte frumos. Am avut la început o tentativă să mă retrag, dar mama m-a încurajat. Colegii mi-au spus să nu plec că o să fie bine, o să mă obişnuiesc şi după o lună, două, nici nu o să mai vreau să mă duc acasă.
Îmi plac sălile de studiu şi profesorii, felul în care se predă. Îmi place totul. Sunt pasionat de tenis de masă. Am fost campion județean. La tir sportiv cu arcul sunt vicecampion național.
La tenis de masă sunt amator, iar tir sportiv fac de doi ani. Am fost înmatriculat la un club, în Roşiorii de Vede. De la şcoală a venit să ne antreneze domnul profesor de tir cu arcul şi a spus că ne ia la un concurs. Am ieşit primul la concursul din Roşiorii de Vede. M-am înscris la colegiu pentru că mi-a plăcut foarte mult uniforma şi faptul că am un program strict.
Am aflat de colegiu de la un prieten din clasă. Când am fost în clasa a VIII-a a zis că se duce la Militar şi am zis să încerc şi eu. Am intrat amândoi. Voi continua pasiunea mea pentru tenis în timpul colegiului”, a spus elevul.
Ioana Lădaru, purtător de cuvânt în cadrul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, ne-a declarat că elevii acestei instituții de învățământ sunt implicați în mai multe activități extracuriculare.
„Între colegiile militare există competiții sportive. Se numeşte Spartachiada. Este Olimpiada Sportului Şcolar Militar şi sunt mai multe categorii. Noi avem şi echipă de volei şi echipă de baschet şi sunt copii care au câştigat premii cu tenisul anul acesta la spartachiadă. Aici activitatea de bază este activitatea de învățământ. Este un colegiu național militar cu un profil matematică informatică. Ei au în programul de învățământ ore în fiecare zi, de la 8 la 14 sau de la 8 la 15, depinde de zile. Au în fiecare după amiază program de studiu obligatoriu şi cadrele didactice vin după-amiaza şi acordă consultații celor dintre ei care au nevoie de un sprijin, un ajutor, în efectuarea temelor. Acestea sunt activitățile de învățământ şi sunt implicați în activități sportive. Profesorii de educație fizică şi sport şi antrenorul colegiului se ocupă de pregătirea lor fizică. Există colaborări şi protocoale cu sălile de sport din oraş şi cu sălile celor mai importante colegii şi licee din Municipiul Craiova pentru ca ei să se poată antrena alături de alți elevi. Participă la competiții sportive prinse în calendarul competițiilor sportive şcolare ale Ministerului Educației Naționale dar şi în competiții sportive organizate de către Ministerul Apărării Naţionale. Este Olimpiada Sportului Şcolar Militar, Spartachiada, care se desfăşoară în 2 etape, mica şi marea Spartachiadă, unde se întâlnesc echipele tuturor colegiilor naționale militare din țară unde îşi arată fiecare rodul muncii pe o perioadă de un an. Sunt implicați în activități extracuriculare, în funcție de planul de activități pe care îl avem la acest capitol. Participă la olimpiadele şi concursurile şcolare, sunt implicați în acțiuni de voluntariat. Sâmbătă 100 de elevi de la colegiu au fost voluntari în proiectul „Let’s do it Romania!”. Au avut o zonă care le-a fost arondată şi împreună cu cadrele didactice, cu diriginții, au mers acolo şi au făcut parte din proiect. Sunt implicați în proiecte de voluntariat cu Asociația Vasiliada, cu Mitropolia Olteniei. Sunt implicați în activități extracuriculare organizate la nivelul Municipiului Craiova din absolut toate domeniile”, a afirmat Ioana Lădaru.

Politica